Autentificare

Înregistrare

5 lucruri pe care nu le stiai despre paine

De Ziua Mondiala a Painii sa mancam paine de casa

De Ziua Mondiala a Painii sa mancam paine de casa

Painea este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, acest produs avand pana si o zi internationala, sarbatorita peste tot in lume, in fiecare an pe 16 octombrie.

Ziua Mondiala a Painii are ca scop evidentierea beneficiilor acestui aliment, oferirea mai multor informatii cu privire la tipurile de paine, istoria acestora si importanta pentru sanatate.

Painea cu masline, painea integrala de post si painea din seminte de chia  sunt doar cateva dintre retetele de paine recomandate de Gastropedia.

Paine cu masline. Reteta in imagini.

Paine integrala de post. Reteta in imagini.

Paine din seminte de chia

Cum acest aliment este unul foarte controversat in ultimii ani, citeste mai jos cateva dintre cele mai importante informatii despre acest produs:

•    Conform unui studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Cosumatorilor, painea este alimentul de baza al romanilor. Fiecare roman mananca anual  97 de kilograme de paine, aproape 90% dintre romani consumand acest aliment zilnic. Pe langa problema cerealelor rafinate, acelasi studiu arata ca mai mult de jumatate dintre hipermaketurile din intreaga tara comercializeaza paine care contine foarte multe E-uri.

•    Painea alba este, intr-adevar, cea mai nefericita optiune atunci cand vine vorba de paine. Aceasta este obtinuta din cereale rafinate, continand cei mai putini nutrienti naturali si cele mai putine fibre, crescand indicele glicemic, dar si nivelul colesterolului in corp. Asadar, consumul de paine alba a fost deseori asociat cu riscul aparitiei afectiunilor cardiace, al unui metabolism incetinit sau chiar al cancerului de colon.

•    Opteaza pentru painea 100% din cereale integrale. E drept ca mai greu de gasit, acest tip de paine este o bogata sursa de fibre, nutrienti si vitamina B. Painea din cereale integrale previne afectiunile cardiace si chiar a cancerului de colon, fiind potrivita si in dieta.

•    Painea cu multicereale, painea cu secara, painea neagra sau painea din graham sunt si ele o optiune. Acestea contin mai putin amidon si mai multe fibre. Ai grija, insa, fiindca acestea pot fi falsificate cu ajutorul unor coloranti chimici, asa ca citeste cu atentie eticheta.

•    Daca varianta painii de casa nu te incanta, iata cum sa alegem cea mai sanatoasa paine din comert: faina din compozitia painii trebuie sa provina din cereale integrale 100%, cantitatea de fibre ar trebui sa fie cat mai mare, la fel ca si procentul de seminte folosite in fabricarea painii respective, painea cu seminte fiind bogata in nutrienti. De asemenea, tine minte ca painea sanatoasa nu contine afanatori, asa ca miezul nu va fi atat de pufos. Citeste cu atentie eticheta. In prezent se pune foarte mult zahar in paine, ceea ce nu este bine nici pentru sanatate, nici pentru silueta. Terminam prin a-ti recomanda 3 brutarii din Bucuresti pe care merita sa le incerci, daca vrei sa cumperi paine artizanala.

, ,