5 sfaturi simple pentru un mic dejun sanatos

Micul dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei, sustin nutritionistii. Desi multi aleg sa serveasca direct pranzul, considerand ca, in acest fel, se mentin in forma sau slabesc ceva kilograme, adevarul este cu totul altul. Micul dejun ajuta la buna functionare a metabolismului si ne furnizeaza “portia” de nutrienti si energie. Pe de alta parte, toti cei care aleg sa renunte la aceasta masa sfarsesc prin a manca mai mult in cursul zilei, in general alimente bogate in calorii.

Tocmai de aceea, este important sa cunoastem cateva dintre secretele unui mic dejun sanatos, care iti va umple bateriile inca de dimineata. Citeste mai jos cateva dintre acestea.

Renunta la mixuri “periculoase”

Unele combinatii nu sunt benefice sanatatii noastre, chiar daca exceleaza la capitolul gust. De exemplu, nu amesteca cerealele neintegrale cu lapte si gem cu paine alba. Astfel de mixuri iti cresc glicemia si pofta de mancare. Alege, de exemplu, alimentele care echilibreaza nivelul de zahar in sange si iti ofera senzatie de satietate mai mult timp – ceai verde, un pahar de suc de portocale, o salata din legume verzi, avocado, nuci, iaurt sarac in grasimi, fulgi de ovaz etc.

Salata verde cu rosii si avocado

Ceai verde si suc de citrice pentru cresterea imunitatii

Oricat de nutritiv ar fi laptele, sa nu uitam ca multi prezinta intoleranta la lactoza. In plus, ceaiul verde si sucul de citrice sunt mult mai indicate pentru stimularea sistemului imunitar. Ceaiul verde contine antioxidanti, regleaza glicemia, tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, contribuie la o greutate constanta a corpului si ne ofera energie pentru intreaga zi. Sucul de citrice este bogat in fitonutrienti importanti pentru functionarea oganismului, vitamina C, fosfor, calciu, magneziu, antioxidanti, substante care ne ajuta sa prevenim aparitia unor afectiuni mai grave.

Suc de mango, kiwi si portocala

Alege cafeaua la ibric, in locul celei de la filtru

Studii recente au relevat faptul ca mirosul cafelei proaspat rasnite determina creierul sa elibereze proteine care ne protejeaza de stres. Asadar, cafeaua la ibric va fi mai aromata si iti va oferi portia de relaxare de care ai nevoie pentru a incepe o zi eficienta. Fii atent, in schimb, si la cantitatea de zahar adaugata in cafea. O lingurita de zahar contine aproximativ 40 de calorii, asa ca incearca sa bei cafea neagra sau opteaza pentru indulcitori naturali, cum ar fi, de exemplu, mierea.

Calculeaza-ti “doza maxima” a proteinelor

In fiecare zi, ar trebui sa consumi un anumit numar de proteine. Expertii spun ca fiecare mic dejun ar trebui sa contina 5g de proteine. Indicat ar sa iti calculezi singur “doza zilnica” a proteinelor necesare (inmultind 0.9 grame cu numarul de kilograme pe care le ai) dupa care sa faci repartitia, asa cum consideri. Pentru micul dejun, surse bogate si sanatoase de proteine ar putea fi cereale integrale, oua, lactate scazute in grasimi, fulgi de ovaz sau carne slaba.

Mancare rece de curcan si masline

Un ou pentru micul dejun

Oul prezinta numeroase beneficii: ne protejeaza vederea, contine choline, o substanta care diminueaza stresul si imbunatateste functionarea sistemului nervos etc. Micul dejun este ocazia perfecta pentru a include acest aliment in dieta. O persoana sanatoasa poate manca un ou in ficare zi, insa doza zilnica recomandata se stabileste in functie de factori precum varsta, greutate, conditie fizica, starea sanatatii etc. De asemenea, trebuie sa stii ca oul moale este mult mai sanatos decat cel fiert foarte bine, iar galbenusul este mult mai bogat in vitamine si proteine decat albusul.

Salata de oua cu sos de mustar

, ,