7 beneficii ale turmericului

Originar din Indonezia si India de Sud, turmericul a fost folosit de-a lungul timpului ca remediu natural, condiment si vopsea textila. Proprietatile sale spectaculoase au fost descoperite recent de lumea occidentala, beneficiile consumului de turmeric fiind evidentiate si cercetate tot mai mult.

Pe langa aroma speciala pe care o da preparatelor culinare, condimentul galben a fost utilizat in cadrul unor sisteme de medicina complementara, cum ar fi Ayurveda. Se pare ca principala substanta “responsabila” cu aceasta parte holistica este curcumina, un agent anti inflamator important.

Cu un indice glicemic foarte scazut si un continut bogat in mangan, fier, vitamina B6, fibre, cupru si potasiu, turmericul este eficient in numeroase afectiuni, actionand intocmai ca medicamentele alopate, cu avantajul de a nu fi toxic si de a nu prezenta nicio reactie adversa. Citeste mai jos 10 dintre beneficiile condimentului numit si “sofran indian”.

1.    Turmericul este un puternic anti inflamator, avand efecte pozitive asupra unor afectiuni ca artrita, astmul, alergii, acnee etc. De altfel, s-a demonstrat ca turmericul actioneaza intocmai ca medicamente precum hidrocortizon si fenilbutazona, eliberand un cortizon natural care reduce inflamatia.

Laptele de aur (lapte cu turmeric), cel mai apreciat pentru îmbunătăţirea digestiei şi slăbire

2.    Ne creste toleranta la durere. Curcumina din turmeric inhiba producerea prostaglandinelor din uter, responsabile cu durerile menstruale. De altfel, prin efectul sau anti inflamator, turmericul este eficient si in dureri de articulatii sau de spate.

3.    Regenereaza ficatul. Studii recente au aratat ca aceeasi curcumina poate repara si regenera tesutul hepatic, un aspect important si in tratarea altor afectiuni mai grave.

4.    Mentine sanatatea inimii intocmai ca exercitiile aerobice moderate. Potrivit unui studiu realizatla Universitatea Tsukuba din Japonia extrasul din turmeric sau folosirea regulata a condimentului in mancare ne protejeaza si ne ajuta inima intr-un mod asemanator exercitiilor fizice. De altfel, turmericul este o sursa importanta de vitamina B6, substanta care regleaza nivelul de homocisteina, cea care este direct implicata in dezvoltarea bolilor cardiace.

Sate ayam, frigarui de pui in stil indonezian

5.    Reduce riscul de atac de cord. Se pare ca aceeasi curcumina ar preveni oxidarea colesterolului din corp. Colesterolul oxidat este cel care dauneaza vaselor de sang, fiind un factor de risc pentru atacul de cord.

6.    Previne imbatranirea creierului si a unor boli precum Alzheimer. Un studiu publicat in Italian Journal of Biochemistry a evidentiat importanta curcuminei in mentinerea sanatatii creierului, reducand imbatranirea si riscul aparitiei unor afectiuni ca Alzheimer.

Orez cu curry si pui

7.    Previne diverse tipuri de cancer. Cercetarile realizate pana in acest moment atesta faptul ca curcumina inhiba sinteza unei proteine despre care se crede ca are un rol esential in formarea tumorilor. De altfel, aceeasi curcumina protejeaza celulele colonului impotriva radicalilor liberi, scazand riscul aparitiei cancerului de colon. Alte studii au aratat ca persoanele care consuma in mod regulat turmeric au riscuri mai scazute de a dezvolta diverse tipuri de cancer, cum ar fi cel de san, de prostata sau de plamani.

Precautii: in cantitati moderate, turmericul nu produce reactii adverse, insa este contraindicat in anumite situatii. Femeile insarcinate si persoanele care au probleme cu coagularea sangelui sau iau medicamente contra coagularii sangelui ar putea experimenta efecte nedorite in urma administrarii de turmeric. La fel se intampla si cu cei diagnosticati cu pietre la fiere sau obstructie biliara.