Autentificare

Înregistrare

7 traditii si superstitii de Mucenici

In fiecare an, pe 9 martie sarbatorim “Mucenicii”, o zi cunoscuta atat datorita semnificatiei religioase, cat mai ales prin prisma unor traditii ca cele 40 de pahare de vin sau pregatirea “macinicilor”. Nu putem uita, insa, legenda biblica a celor 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia, cei 40 de soldati crestini din vremea imparatului pagan Licinius. Acestia au refuzat sa se inchina idolilor, fiind mai apoi arsi pe rug pentru nesupunerea lor.

Potrivit traditiei, Sarbatoarea Mucenicilor sau a “Sfintisorilor”sau a “Mosilor de Martisori”, cum mai sunt numiti in popor, s-ar fi suprapus peste Ziua Mosilor. Aceasta traditie pagana era considerata in trecut ziua care alunga Zilele Babelor (1-8 martie) si care anunta venirea primaverii.

Citeste mai jos cateva dintre legendele asociate acestei zile, cat si traditiile si superstitiile pe care oamenii le respecta de “Mucenici”:

1.    Legenda celor 40 de soldati crestini. Se spune ca acesti soldati care au trait in vremea imparatului pagan Licinius, ar fi refuzat sa se inchine idolilor. Imparatul i-a aruncat intr-un lac inghetat, dupa care i-a ars pe rug. In noaptea in care i-a aruncat in apele lacului, insa, mai multe minuni s-au infaptuit. Astfel, se spune ca apa lacului s-a incalzit, gheata s-a spart, iar pe cer au aparut 40 de cununi stralucitoare. Toate acestea i-au convins pe numerosi localnici sa se intoarca la dreapta credinta.

2.    Pregatirea macinicilor – una dintre cele mai populare traditii. Pe 9 martie, femeile din Moldova pregatesc indeosebi macinici din coca, iar in Muntenia acestia sunt preparati intr-o fiertura, simbolizand lacul inghetat in care au fost aruncati cei 40 de mucenici. Atat macinicii moldovenesti, cat si cei muntenesti au forma cifrei 8, un simbol pentru infinit si echilibrul divin.

Mucenici muntenesti in zeama

Mucenici moldovenesti de post

3.    Traditia celor 40 sau 44 de pahare de vin – tot in aceasta zi, se obisnuieste ca barbatii sa incerce sa bea 40 sau 44 de pahare de vin. Se spune ca, cine reuseste sa duca la bun sfarsit acest obicei, va fi sanatos tot anul. De altfel, atat adultii, cat si copiii, trebuie sa guste atat din macinici, cat si un pic de vin, simbol al sangelului sfintilor sacrificati.

4.    Nu lucra de “Mucenici”, daca vrei sa fii sanatos tot anul. In traditia populara, se spune ca lucrul de orice fel este interzis in aceasta zi, altminteri vei fi pedepsit de sfinti cu 40 de saptamani de boala.

5.    Ziua de 9 martie – ziua in care se imparte pomana adormitilor! O praznuire ce aduce aminte de sufletele adormitilor, pe 9 martie se impart macinici, dar si alte alimente.

6.    Vremea dinaintea si din ziua Macinicilor ne arata cum va fi vara. Astfel, se spune ca, daca va tuna inainte de 9 martie, vara va fi una ploioasa, si nu foarte imbelsugata. In cazul in care va tuna chiar de Macinici, vara va fi una bogata si calduroasa. O alta superstitie, spune ca ploaia din aceasta zi anunta o vreme similara si pentru ziua de Paste. Zapada sau ploaia care cade de Macinici are puteri vindecatoare, pentru durerile de ochi sau cap.

7.    “Focurile de Macinici” – o traditie ce exista inca in mediul rural. Pentru a purifica gospodaria sau campurile, satenii dau foc uscaciunilor. Se crede ca fumul si focul au rolul de a curata si purifica mediul, de la casa si familie, pana la animalele din gospodarie. Cenusa ramasa este si ea imprastiata in curte pentru a alunga relele.

Sursa foto