Alergiile si alimentele care trebuiesc evitate

In ultima vreme alergiile sunt din ce in ce mai comune si ele fac probleme atat copiilor cat si adultilor. In plus, faptul ca ai identificat un aliment ca fiind producator de alergii si l-ai eliminat nu inseamna ca in viitor nu poti dezvolta alergie la altceva.

Este foarte greu sa indentifici corect alergiile alimentare si care sunt alimentele care le provoaca. Aceste alergii pot provoca inflamatii in tot corpul, avand reactii pe care nu le asociem in mod obisnuit cu mancarea – guturai, migrene, eczeme, hiperactivitate, somnolenta, dar si reactii care stim ca sunt de la alimente – indigestii, diaree, umflarea stomacului, greata. Unele simtome pot sa fie rapide si atunci este usor de identificat alimentul care provoaca disconfortul, altele insa pot sa apara si la o cateva zile distanta.

Principala modalitate de a identifica care aliment provoaca alergii este sa elimini din start toate alimentele care este posibil sa provoace alergii si apoi sa le reintroduci treptat, la cateva saptamani distanta, urmarind cu atentie efectele lor.

Uite care sunt cele mai comune cauze ale alergiilor alimentare si in ce alimente se gasesc:

Lapte – poate duce la constipatie, diaree, gaze, migrena, guturai

Se gaseste in unt, smantana, branza, iaurt, inghetata si alte dulciuri. Ai putea in loc de inghetata sa alegi sorbetul.

Sorbet din lămâie

Gluten – poate duce la migrene si boala celiaca (diaree, pierdere in greutate)

Se gaseste in faina, paine, biscuiti, orz, secara, bere, supe la cutie sau alte alimente semipreparate. Poti alege sa folosesti faina de naut.

Făina de năut. Cum să o foloseşti

Oua – pot duce la urticarii, eczeme, umflarea stomacului.

Se gasesc in prajituri, maioneza, unele sosuri, inghetata. Se poate gati si fara oua. Verifica cum se fac produsele de post.

Clatite pufoase de post

Peste sau fructele de mare – pot provoca migrene, greata, eruptii, umflarea stomacului.

Trebuie eliminat atat pestele proaspat cat si conservele de peste sau pestele afumat. Este posibil si ca numai fructele de mare – homarul, crabul, scoicile sa provoace probleme.

Nuci si alune – Pot aparea urticarii, umflaturi, iar in cazuri extreme soc anafilactic.

Trebuiesc eliminate nucile, dar si alimente precum biscuiti, inghetata sau uleiuri cu aroma/urme de nuca.

Soia – poate duce la durere de cap sau indigestie.

Se elimina sub orice forma: tofu, lapte de soia, faina de soia, ulei de soia. Trebuie citite si etichetele intrucat poate sa apara in sosuri, prajituri, conserve.