Autentificare

Înregistrare

Anul Nou Chinezesc – traditii si superstitii culinare

Anul Nou Chinezesc este o sarbatoare cu traditie in tari precum China, Singapore, Thailanda, Indonezia, Taiwan, Insulele Philipine, dar si in cartierele chinezesti de peste tot din lume. Cunoscut si ca Festivalul Primaverii, Anul Nou Chinezesc pastreaza inca multe dintre obiceiurile si superstitiile aferente unui nou inceput.

In Ajun de An Nou, oamenii fac curat in casa, inlaturand ghinionul si boala. Rosul este culoarea cel mai des folosita in ornamente si imbracaminte. Ferestrele si usile sunt decorate cu hartie rosie pentru bunastare materiala. Copiii primesc bani infasurati in hartie de aceeasi culoare pentru a avea un an nou mai bun. De asemenea, chinezii cumpara trei fructe de Kumquat cu crengute verzi, pe care le leaga apoi cu o panglica rosie, spunand ca ele vor atrage norocul.

Anul Nou Chinezesc este o sarbatoare de familie, asa ca toate rudele se reunesc in jurul mesei festive. Felurile de mancare sau alimentele folosite in preparare au o insemnatate deosebita. Se spune ca rata aduce fertilitate, amestecul de legume este pentru armonia in casa, marul simbolizeaza intelepciune si pace, puiul prosperitate, sanatate, relatii stranse cu membrii familiei.  

Bineinteles, exista cateva feluri de mancare specifice acestei perioade. Citeste mai jos care sunt preparatele traditionale Anului Nou Chinezesc.

Praz prajit

In mandarina, cuvantul “praz” seamana foarte mult cu “calcul”. Poate de aceea, chinezii cred ca prazul atrage bogatia, mai ales atunci cand este consumat in seara de Anul Nou. Incalzeste uleiul in wok, pune 4 catei de usturoi curatati si taiati marunt, amesteca usor, apoi adauga doar partea alba de la praz, ciuperci, porumb si morcov. Amesteca timp de 1 minut la foc mare. Apoi, toarna o lingura de sos de soia si ½ lingura de ulei de susan. Amesteca pentru alte 2 minute pana cand prazul este preparat. Adauga frunze de praz si toarna un pic de vin chinezesc sau vin alb, sec.

Creveti prajiti in sos XO

Crevetii sunt asociati in traditia chineza cu fericirea si buna dispozitie. Sosul XO este un sos din fructe de mare, foarte popular in bucataria cantoneza. Incalzeste uleiul in wok, amesteca 4 catei de usturoi, curatati si taiati marunt. Apoi, adauga ardeiul gras, taiat bucati si amesteca 1-2 minute. Adauga crevetii (10 bucati pentru doua portii), lasa un pic, dupa care adauga sosul XO si amesteca pana cand crevetii sunt complet prajiti si bine imbibati in sos.

Galuste chinezesti

Un fel de mancare foarte popular in special in nordul Chinei, galustele chinezesti se pot prepara cu carne tocata din porc, pui sau vita, creveti taiati cuburi, peste si amestec de legume. Toate acestea sunt invelite intr-o foaie subtire de aluat, preparat in prealabil. Galustele se gatesc prin fierbere, coacere sau la abur. Cu cat mananci mai multe galuste, cu atat vei fi mai bogat in anul care vine, spune traditia chineza.

Rulouri de primavara

Prin prajire, rulourile de primavara devin aurii, asa ca ele sunt asociate bunastarii materiale. Acest fel de mancare cantonez se poate prepara cu legume, peste, ciuperci sau carne. Pune doua linguri de ulei intr-un wok sau o tigaie mai mare, adauga usturoiul, ghimbirul, ceapa verde si chili. Se amesteca 1 minut, pana devine parfumat. Daca mixtura devine prea uscata, toarna peste un pic de apa. Apoi, adauga carnea fiarta si taiata marunt, ciupercile, tofu sau crevetii. Toarna peste doua linguri de sos de soia, ulei de peste sau oricare alt sos chinezesc.Amesteca 1-2 minute, pana cand legumele se inmoaie. Da de pe foc, adauga 2 cesti de muguri de fasole si amesteca din nou.

Aseaza rulourile pentru impachetat pe o suprafata uscata, pune cate o lingurita de amestec, avand grija sa nu incluzi prea mult sos din tigaie. Presara coriandru si busuioc peste amestec, dupa care ruleaza. Prajeste la foc incins, timp de 1 minut pe fiecare parte, pana cand rulourile capata o culoare aurie.

Desert chinezesc cu porumb

Si dulciurile au un rol important in cadrul cinei festive. Gustul dulce simbolizeaza o viata fericita, fara griji. Desertul chinezesc cu porumb este o reteta traditionala delicioasa si usor de preparat. Scurge 600g de porumb din conserva, paseaza cu blenderul, adauga apoi 6 linguri de zahar, 400ml lapte de cocos si un varf de cutit de sare. Amesteca bine cu mixerul. Compozitia formata se toarna intr-un vas si se pune la foc domol, timp de 20 de minute, amestecand din cand in cand. O alta alternativa ar fi prajitura chinezeasca.