Autentificare

Înregistrare

Asul din maneca: 8 trucuri utile in bucatarie

gatit

Te-ai intrebat vreodata care este portretul robot al celui mai iscusit bucatar? Ei bine, pe langa talentele culinare, noi credem ca trebuie neaparat sa detina cateva trucuri care sa ii inlesneasca munca si sa ofere preparatelor sale un gust special si o textura potrivita.

Daca unele etape ale gatitului ti se par prea grele, daca obisnuiesti sa citesti retete sofisticate, respecti toti pasii din cartea de bucate, dar sfarsesti prin a pune pe masa un preparat fad, care nu seamana nicideacum cu cel pe care ti l-ai fi imaginat, citeste urmatoarele 8 sfaturi utile in bucatarie.

Cum sa fierbi mai repede carnea mai tare

In general, animalele mai batrane au o carne mai tare, care se fierbe mai greu. Pentru a inlesni acest proces, pune in oala respectiva o lingurita inoxidabila, alaturi de un paharel de tuica sau o lingurita de zahar. Nu-ti face griji cu privire la miros sau gust, fiindca tuica se va evapora inainte de-si lasa aroma in apa. Dupa ce carnea devine moale, scoate lingurita inoxidabila si adauga legumele.

O alta varianta ar fi aceea de a turna o lingurita de bicarbonat de sodiu in oala, atunci cand apa fierbe.

Ciulama cu carne de vita

Cu ce stingi amoniul pentru prajituri

Aluatul pentru prajituri poate cuprinde si prafuri care sa inlesneasca cresterea compozitiei. Pentru prajituri, una dintre cele mai bune solutii este amoniul comercializat in pliculete. Desi pentru stingerea amoniului multi folosesc otetul, zeama de lamaie fragezeste aluatul si da o aroma speciala preparatului.

Chec cu nuca si cacao

Cum inlesnesti natural cresterea aluatului pentru prajituri

Textura prajiturilor depinde atat de ingrediente si modul in care le combinam, cat si de micile trucuri ce insotesc etapele gatitului. Ei bine, inainte de a bate albusurile spuma (cu telul sau mixerul, nu conteaza) unge bolul respectiv cu zeama de lamaie. Amesteca intai albusurile cateva secunde pana devine spuma, dupa care poti incepe sa adaugi si zaharul. Astfel, te vei asigura ca aluatul va creste suficient de mult si nu se va lasa.

Chec de cacao fara praf de copt

Cum fragezesti friptura de miel

Pe langa mirodeniile alese de fiecare in parte, friptura de miel capata o textura moale, atunci cand, inainte de a-l baga la cuptor, il impanezi cu catei de usturoi. De altfel, acesta este un truc potrivit tuturor tipurilor de carne.

Pulpa miel la cuptor

Sfaturi pentru cozonaci pufosi si deliciosi

Ritualul prepararii cozonacilor este unul destul de complicat. Pe langa faptul ca toate ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura si sa nu folosesti ustensile prea reci, bucataria trebuie sa fie calduroasa. Nu deschide usa sau geamul pentru ca aluatul nu va mai creste. Cozonacii vor fi mai fragezi si vor tine mai multe zile daca la sfarsit, dupa ce ii framanti cu ulei, inainte de a-i lasa sa creasca,  ii framanti si cu un pic de zeama de lamaie.

Cozonac cu cacao

Cum sa tai ceapa fara sa plangi

O indeletnicire aproape inevitabila intr-ale bucatariei, dar de care multi nu reusesc sa treaca cu bine. Tocmai de aceea, ai nevoie de un bol de apa rece, in care sa pastrezi ceapa curatata timp de 5-10 minute inainte de a o taia. O alta varianta mai rapida ar fi sa treci cutitul printr-un jet de apa rece inainte de a te apuca de treaba.

Peste cu morcovi si ceapa

Cum sa verifici autenticitatea mierii

Cum trendul Bio a cuprins din ce in ce mai multi pasionati de bucatarie, mierea a devenit indulcitorul numarul 1 al deserturilor si al bauturilor racoritoare. Pentru a verifica daca mierea este naturala, ai la indemana mai multe variante. Una dintre acestea ar fi aceea de a introduce intr-o lingurita de miere varful unui creion chimic. Amesteca un minut si, daca mierea nu isi schimba culoarea, sunt sanse mari ca ea sa fie naturala.

Un alt “semn” in acelasi sens este si atunci cand mierea zaharisita se topeste mai greu cand este adaugata in cafea sau alte bauturi.

Desert rapid cu susan si miere

Cum sa revigorezi legumele care si-au pierdut din prospetime

Pe masura ce legumele isi pierd din umiditate, textura lor se schimba. Salata sau legumele verzi devin moi, iar morcovii par “ca de cauciuc”. Procesul, insa, nu este ireversibil si nu afecteaza proprietatile nutritive ale alimentelor. Pentru a le revigora, umple un bol mare cu apa rece si gheata, adauga legumele si lasa-le timp de 15-20 de minute. Apoi, usuca-le bine inainte de utilizare.

Salata verde

, , ,