Calatorie in Grecia – deliciile culinare ale celor mai cunoscute insule grecesti

Toti cei care au vizitat cel putin o data insulele grecesti au fost cu siguranta fermecati de petrecerile grecesti, peisajele de vis, mancarurile delicioase si seninatatea cu care grecii intampina viata.

De altfel, mancarea este ridicata la rang de arta, iar aromele, savoarea si calitatile nutritive ale preparatelor sunt laudate de toti cei care au incercat preparatele traditionale. Condimentele atent alese si combinate, uleiul de masline, carnea de miel, pestele si fructele de mare, desertul cu iaurt grecesc, miere si nuci – toate fac parte din festinul culinar grecesc.

Preparatele dulci din Zakynthos

Musaca de cartofi cu carne

La 300 km vest de Atena, in Marea Ionica se afla Zakynthos, o insula care farmeca prin peisajele idilice, broastele testoase Caretta-Caretta, pesterile albastre sau vestita plaja Navagio. Pe langa toate acestea, preparatele traditionale iti vor incanta cu siguranta simturile. Zakynthienii folosesc in bucatarie ulei de masline extravirgin, condimente de tot felul, carne de miel sau iepure, insa cele mai cunoscute sunt deserturile pe care le prepara dupa retete atent elaborate. Trei dintre ele sunt un fel de simbol al insulei, fiind preparate mai ales in jurul datei de 24 august, atunci cand zakynthienii il sarbatoresc cu mare fast pe patronul insulei, Sfantul Dionisie.

Mandolato este un tip de nuga din albusuri de ou, miere, zahar si migdale. Fytoura este un alt desert delicios, facut din gris, prajit si acoperit cu mult zahar. Pasteli se prepara din seminte de susan, miere si migdale.

Rodos – preparate delicioase, pe baza de peste

Salata cu paste greceasca

Insula incarcata de istorie a adapostit de-a lungul timpului numerosi filosofi sau poeti care au stiut sa consemneze in lucrarile lor si date importante despre Rodos. Athenaeus Nafkratios, un sofist care a trait aici la sfarsitul secolului 2 si inceputul secolului 3d.H, a descris in cartea sa Deipnosofistai preferintele culinare ale bastinasilor. Astfel, pe atunci, ei ii laudau pe cei care mancau mai mult peste decat carne, ciorba de peste devenind un fel de preparat reprezentantiv al insulei.

Astazi, insa, grecii si-au extins preferintele culinare, incluzand in bucatarie  si legume proaspete, ulei de masline, carne si condimente locale.

Hilopites sunt un fel de paste traditionale, preparate cu sos de rosii sau carne, iar Pitaroudia carne gatita cu cartofi si ceapa.

Corfu – insula fructelor si a lichiorului de Kum Quat

Sarmale in foi de vita a la grec

Una dintre bauturile traditionale ale insulei Corfu este lichiorul de Kum Quat, preparat din fructele cu acelasi nume care se mai gasesc doar in Sicilia. In plus, localnicii au o multime de preparate traditionale cu care isi desfata vizitatorii.

Numbulo este o sunca speciala pe care o poti gasi doar in Corfu, gatita cu carne de porc afumat. Burduni arata ca un carnat si este preparat din ficat de porc, ceapa si condimente. Sofrito – carne de miel gatit in sos de vin, usturoi si piper alb. Tsaletia – un fel de paine cu stafide si porumb, prajit si acoperit cu zahar. Tzintzola – desert din jeleuri uscate, stafide si susan. Tsitsibira – o alta bautura traditionala, din suc proaspat de lamaie, ulei de lamaie, apa, zahar si ghimbir.

Dintre toate, insa, Pastitsada pare a fi felul traditional principal, realizat din carne de vitel sau pui si rosii proaspete, scortisoara, vin, ceapa si condimente diferite. Amestecul se serveste cu paste si cartofi. Daca ajungi in Corfu, secretul acestui preparat consta in amestecul de condimente.

Creta – insula rasfaturilor culinare

Briam grecesc

Nici insula Creta nu se dezice atunci cand vine vorba de rasfaturi culinare, oferind turistilor o multime de preparate care mai de care mai apetisante.

Dakos este o gustare crocanta din pesmet, umezit in apa si acoperit cu bucati de rosii, ulei de masline, branza si oregano.

Fasolakia – fasole proaspata, fiarta cu o rosie zdrobita si ulei de masline.

Dolmades – un fel de sarmalute in foi de vita, cu orez si diverse condimente.

Sarikopitakia este un produs de patiserie umplut cu branza de oaie, prajit apoi in ulei de masline.

Kalitsounia Kritis tot un preparat de patiserie, crocant, umplut cu un amestec de branza dulce specifica insulei Creta, ce se serveste atat ca desert, cat si ca aperitiv.

Sursa foto: http://www.pargagreece.net