Autentificare

Înregistrare

Cele mai bune deserturi frantuzesti

Madeleine este o prajiturica traditionala din regiunea Lorraine. O briosa pufoasa in forma de cochilie. In Evul Mediu se fabricau chiar in cochilii de scoici de unde si forma lor caracteristica. Simbol al bucatariei burgheze, au fost „redescoperite” odata cu anii 90 de tinerii patiseri, ajungand astfel din nou in voga. Puteti sa le savurati alaturi de o bautura calda, cafea, capuccino, ceai.

 

Clafoutis este o prajitura pe baza de cirese, in intregime acoperite de un aluat moale din zahar, faina si oua. Originara din bucataria regiunilor Limousine si Auvergneo sa gasiti ciresele cu tot cu samburi, asta ca sucul sa nu se raspandeasca in compozitie

Cherry-Clafoutis

 

Crêpes Suzette sunt probabil cea mai cunoscuta forma sub care sunt servite clatitele in Franta. Create de Auguste Escoffier, Crêpes Suzette au la baza o clatite obisnuite umplute cu un sos obtinut din:  zahar caramelizat,  unt, suc de mandarine sau portocale, coaja si lichior Grand Marnier.

crepe-suzette

 

Mousse au chocolat. Exista in numeroase variante, cu compozitii diferite si se pare ca a fost creat de  elvetianul Charles Fazi, servitorul regelui Louis al-XVI-lea.

Mouse Chocolate

 

Baba au rhum  a fost inventata de Nicolas Stohrer, patiserul Mariei Leszcynska, pentru tatal reginei, regele Stanislas al Poloniei.

Se spune ca patiserul a avut ideea sa improspateze o briosa uscata, insiropand-o cu cu vin si umpland-o cu crema de vanilie. Mai tarziu la Versailles, crema a fost inlocuita cu frisca, vinul cu rom.

baba-au-rhum

 

Cannelés sunt specialitati din zona Bordeaux. Preparate din aluat moale, parfumat cu rom si vanilie, acoperit de o crusta caramelizata.

Cannales

 

Mœlleux au chocolat este o alta prajitura cu ciocolata. Acoperita de o crusta semi-dura ce se sparge la cea mai fina atingere cu lingurita, interiorul este fin, delicat, cremos.

Mœlleux au chocolat

Profiteroles este o prajitura mititica umpluta cu crema de vanilie si servita adesea cu frisca. Se poate consuma la temperatura ambianta sau inghetata si acoperita de ciocolata.

Profiteroles

Riz au lait, deliciosul orez cu lapte este foarte popular in Franta, mai ales pintre copii.  Se serveste parfumat cu vanilie, sau aromatizat cu cacao.

orez cu lapte