Autentificare

Înregistrare

Cele mai nocive 5 alimente

Se spune deseori ca echilibrul este cuvantul cheie atunci cand facem referire la o alimentatie sanatoasa. Cu toate astea, exista produse pe care ar fi bine sa le evitam cat mai mult, intrucat efectul lor nociv asupra organismului nostru a fost demonstrat in repetate randuri.

Asadar, daca vrei sa stai departe de aceste capcane alimentare – gustoase, dar daunatoare – iata care sunt cele mai nocive 5 alimente pe care ar fi bine sa le eviti.

Carne procesata

Potrivit site-ului webmd.com, reprezentanti ai Institutului American pentru Cercetarea Cancerului sustin ca acele carnuri conservate prin folosirea unor conservanti chimici, afumare sau a altor procedee de acest fel, isi pierd din proprietatile benefice, ba mai mult, cresc riscul aparitiei cancerului de colon.

In plus, cum aceste produse contin o cantitate mare de sare, grasimi, colesterol si substante chimice, ele au efecte nocive asupra organismului si sanatatii noastre.

Alimente congelate

De cate ori nu te-ai gandit ca o punga de legume si cateva batoane de peste congelat te vor ajuta sa gatesti masa ideala? Ei bine, afla ca astfel de alimente sunt hipercalorice, foarte procesate si bogate in sodiu, ceea ce le scade considerabil aportul de minerale si vitamine. In plus, produsele congelate pot declansa dezechilbre hormonale, ba chiar pot contribui si la accentuarea simptomelor unor afectiuni.

Margarina

E drept ca unele prajituri sunt mai fragede si au un gust mai bun atunci cand folosesti margarina, insa acest produs ascunde multe capcane. Astfel, margarina este o sursa importanta de grasimi trans ceea ce duce la cresterea nivelului de colesterol, provocand daune la nivelul vaselor de sange.

Uleiurile vegetale folosite la fabricarea margarinei sunt procesate la temperaturi foarte inalte ceea ce duce la distrugerea antioxidantilor si la producerea radicalilor liberi. Acestia pot creste riscul aparitiei diverselor tipuri de cancer si pot provoca daune serioase la nivelul celulelor.

Bauturi acidulate

In afara apei minerale naturale, bauturile acidulate nu ar trebui incluse in alimentatia ta. Studiile efectuate in ultimii ani au scos la iveala noi si noi riscuri: un studiu publicat in revista Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, a relevat faptul ca consumul a doar 2 bauturi acidulate pe saptamana dubleaza riscul de cancer pancreatic.

In general, o cutie medie de bautura acidulata contine nu mai putin de 10 lingurite de zahar, asadar riscul de a lua in greutate, de a dezvolta diabet zaharat sau de a te imbolnavi de o boala cardiovasculara este mult mai mare.

Majoritatea acestor bauturi contin sirop de porumb, bogat in fructoza, conservanti, coloranti alimentari ceea ce poate duce la obezitate, cancer, imbatranire prematura sau dezechilibre hormonale.

Indulcitori artificiali

Inlocuirea zaharului pare a fi primul pas catre o alimentatie sanatoasa. Cu toate astea, cei mai multi aleg substitute artificiale care deseori sunt mai nocive decat zaharul alb.

Aspartamul, zaharina, acesulfam K (E950) si sucraloza sunt cei 4 indulcitori prezenti acum pe piata. Folositi indeosebi pentru ca sunt saraci caloric, aceste produse ascund numeroase alte riscuri. Desi aprobati la nivel mondial, s-a demonstrat deja faptul ca folosirea anumitor tipuri de inculcitori ar trebui interzisa in contextul unor afectiuni.

Desi studiile stiintifice realizate pana acum nu sunt suficiente pentru un rezultat oficial, consumul de indulcitori artificiali a fost corelat in nenumarate randuri cu aparitia obezitatii, a sindromului metabolic, a diabetului de tip 2 sau a bolilor cardiovasculare.