Autentificare

Înregistrare

Codul bunelor maniere la restaurant

Codul bunelor maniere la restaurant

Codul bunelor maniere la restaurant

Bunele maniere sunt o dovada de educatie si inteligenta, iar acest cod se deprinde in timp, atunci cand invatam sa tinem cont de toate acele detalii care, se pare, fac intotdeauna diferenta.  Diverse situatii oficiale necesita un anume protocol: intalnirile de afaceri, prezentarile, petrecerile etc, toate implica o anumita eticheta.

Servirea mesei la restaurant presupune, de asemenea, cateva reguli incluse in codul bunelor maniere. Chiar daca ne aflam alaturi de prieteni, sefi sau rude, acel spatiu este unul oficial in care eticheta conteaza. Tocmai de aceea, citeste mai jos cateva dintre cele mai importante maniere de respectat la restaurant:

  1. Barbatul intra primul in restaurant, inaintea femeii

Atunci cand intram intr-un local, toti ochii sunt atintiti asupra noastra. Tocmai de aceea, este necesar ca barbatul sa fie primul care intra, ferindu-si partenera de privirile celorlalti.

  1. Nu iti aseza haina pe spatarul scaunului!

Restaurantele care se respecta au garderoba, asa ca lasa-ti acolo haina si nu o aseza pe spatarul scaunului.Barbatul este cel care isi ajuta partenera sa isi dea jos haina si ii trage usor scaunul pentru ca aceasta sa se aseze. Persoanele de sex masculin se pot aseza doar in momentul in care toate doamnele de la masa stau jos.

  1. Meniul se consulta in liniste, fara a-ti arata dezaprobarea sau incantarea fata de anumite feluri de mancare!

De altfel, domnii pot consulta chelnerul in privinta meniului, dar nu trebuie sa isi exprime in mod vadit entuziasmul sau indignarea in privinta anumitor detalii aflate.

  1. Nu-i servi tu pe ceilalti intrucat acesta este strict rolul chelnerului!

Doar chelnerul este cel care serveste la masa. O exceptie poate fi situatia in care barbatul toarna vin in pahare. Atunci, sticla nu se aseaza pe masa, ci in frapiera.

  1. Vinurile se aleg la inceput, degustarea fiind exclusiva pentru domni!

Vinul alb se potriveste unor feluri de mancare pe baza de peste , pe cand vinul rosu merge cu friptura. Pentru a alege vinul preferat, este indicat ca domnii sa deguste cateva tipuri de vin la inceput.

  1. Daca ai nevoie de un tacam, bol sau alt obiect de pe masa, solicita-l persoanei care se afla in apropierea acestuia!

Chiar daca tu consideri ca este suficient de aproape, nu te intinde dupa niciun obiect de pe masa. Solicita-l persoanei cel mai aproape de bolul sau tacamul respectiv.

  1. Nu iti turna bautura in pahar daca acesta nu este gol!

La restaurant, paharele sunt asezate in partea de sus, dreapta, a farfuriei, fiind in numar de doua sau patru. Cand sunt patru, primul din stanga este pentru vin rosu, urmatorul pentru vin alb, paharul de sampanie si cel de apa. Vinul nu se toarna in pahare atat timp cat acesta nu este gol.

  1. Fructele se mananca diferit, in functie de tipul lor: bananele se decojesc, dupa care se taie cu furculita, fructe precum portocalele, mandarinele sau grapefruitul se decojesc cu ajutorul unui cutit, dupa care se taie felii, cuburile de pepene se servesc cu furculita. De asemenea, fructele cu un singur sambure mai mare, cum ar fi piersicile, caisele, nectarinele etc, se taie in patru si se indeparteaza samburele, iar fructele mai mici se servesc cu lingurita. Trebuie sa stii ca samburii fructelor sau cei ai maslinelor se pun discret in lingurita si apoi in farfurie.
  1. Aseaza tacamurile pe farfurie, paralel, cu dintii in jos doar atunci cand ai terminat felul de mancare

Niciun tacam murdar nu trebuie sa atinga fata de masa, asa ca rezeama tacamurile de farfuria plata de sub bol. Pentru a atentiona chelnerul ca ai terminat de servit un anume fel de mancare, aseaza tacamurile pe farfurie, paralel, cu dintii in jos.

  1. Ordinea tacamurilor, regula cea mai simpla: din exterior spre interior

Vei avea la masa o serie de furculite pe stanga si o serie de linguri si cutite pe partea dreapta. De la primul fel de mancare, incepe cu obiectul cel mai indepartat, din exterior spre interior.

  1. Fii atent la detalii!

Tine minte ca te afli intr-un cadru oficial, asa ca ai grija de lucrurile marunte si, aparent, nesemnificative. Nu fi nepoliticos, nu privi insistent, nu rade si nu vorbi prea tare, nu chema cu voce tare chelnerul ori de cate ori ai nevoie de ceva sau nu te contrazice cu acesta chiar daca ai dreptate.

Facebook Comments

,