Cum să găteşti alimentele ca să îşi păstreze cel mai bine proprietăţile

Se ştie faptul că prin gătire alimentele îşi pierd din proprietăţi. Şi în general se recomandă ca fructele şi legumele să fie consumate mai ales crude. Nu aceleaşi indicaţii apar însă şi în cazul cerealelor. Acestea trebuiesc gatite pentru a fi digerate. În ceea ce priveşte carnea şi ouăle este periculos să le consumi crude întrucât poţi contacta bacterii periculoase care, altfel, se distrug prin expunerea la căldură.

Care sunt modurile indicate de a găti?

Prăjirea în grăsime

Aceasta este cea mai nesănătoasă metodă de a găti întrucât astfel alimentele absorb multă grăsime care este prăjită. Acest risc scade însă dacă uleiul este bine încins pentru că atunci se formează imediat o pojghiţă şi interiorul se face ca şi cum ar fi la abur.

Gogosi. Reteta in imagini.

Prăjirea în tigaie, cu puţin ulei

Este o metoda foarte uşoară de a prepara alimentele. Este necesata puţină grăsime. Dacă temperatura este ridicată şi carnea sau legumele tăiate mărunt ele vor fi gata imediat. Legumele vor rămâne crocante şi se pierd puţini nutrienţi.

Pui cu legume la wok

Rotisarea

Este printre cele mai indicate, fie că este vorba despre carne sau peste. Şi asta deoarece grăsimea se scurge în pare parte în timpul procesului. Se recomandă mai ales în cazul cârnaţilor sau hamburgerului.

Grătarul

Este aproape la fel de sănătos ca şi rotisarea. Există o mică îngrijorare din cauza faptului că grăsimea cade pe cărbunii încinşi şi apoi se ridică odată cu fumul, devenind toxică. Însă poate fi îndepărtat acest neajuns dacă se pun cărbuni doar într-o parte, lasansu-se sub carne un vas care să colecteze grăsimea.

Pastrav la gratar plita

Frigerea/coacerea la cuptor

Este modalitatea cea mai simplă de a prepara carnea. Nu folosiţi grăsime, întrucât nu este nevoie. Este bine să puneţi grăsimea din carne să se scurgă într-un vas dedesubt. Puteţi umezi carnea din când în când.
Legumele sunt mai sănătoase dacă se coc separat şi nu în grăsimea de la carne.

Cum se rumenesc legumele la cuptor fără greşeală

Fierberea în apă

Distruge destul de mult din vitamine, din această cauză este bine să fierbem cât mai puţin legumele. Sau dacă le fierbem să nu aruncăm apă şi să o folosim ca bază pentru supe sau alte mâncăruri. Pentru a pierde mai puţini nutrienţi puteţi fierbe legumele în coajă. Doar să aveţi grijă să le spălaţi foarte bine întrucât coaja conţine multe toxine/pesticide.

Ciorba de loboda

Gătitul la abur

Se spune despre gătitul la abur că este cel mai sănătos mod de a găti. Prin acest mod de a găti nutrienţii se pierd numai în proporţie de 20%, în timp pe prin fierbere se pierd în proporţie de 60%.

Cum se găteşte fasolea verde

,