Cum sa gatesti intr-o zi pentru o saptamana

Oricat de mult ne-ar placea sa gatim, pana la urma obligatia de a gati zilnic, de mai multe ori pe zi, ne pune capac. Mai ales daca trebuie sa gatim pentru mai multe persoane. Si atunci modalitatile de a reduce timpul petrecut in bucatarie ne devin foarte utile. Uite care sunt principalele:

Gateste intr-o singura zi

Stiu, poate sa te sperie ideea ca stai o zi intreaga in bucatarie, insa este principala modalitate de a reduce timpul. In loc sa stai zilnic cate 2, 3 ore, stai intr-o zi 6, 7. La inceput va fi mai greu, dar dupa ce te vei obisnui poti ajunge sa gatesti chiar si 15 mese in 2 ore.

De unde vine aceasta reducere masiva? Din faptul ca faci totul in cantitati mai mari. Daca iti ia vreo 10 minute sa tai legumele pentru o masa, iti ia cam 40 sa tai legumele pentru mesele din toata saptamana.

Ca sa reusesti:
– incepe prin a face un plan cu ce vei gati
– asigura-te ca stii toate retele. Ca nu sunt complicate, ca stii sa le faci
– asigura-te ca ai cumparate toate ingredientele necesare

Doar pregatesti ingredientele, asamblarea o faci inainte de masa

Ai dreptate sa te intrebi cum poti gati pentru o saptamana in avans, cum de nu se vor altera acele alimente. Ei bine, doar le pregatesti, nu le adaugi si sosuri. De exemplu, legumele pentru salete doar le speli si le tai, nu pui si ulei in ele. Iar cele care se pastreaza mai bine daca nu sunt taiate, cum ar fi avocado, le lasi ca atare.

Acesta sa stii ca este si un avantaj. In acest fel te asiguri ca mancarea are un gust diferit chiar daca, pana la urma, tot pui fiert mananci.

Foloseste acelasi ingredient pentru mai multe feluri de mancare. De exemplu fasolea pastai poate sa fie folosita in supe, in salata, in tocanite. Conopida o poti face la cuptor, o poti face pane, o poti pune in omleta etc.

Apeleaza la congelator

Un congelator bine aprovizionat este de foarte mare ajutor pentru a reduce timpul de gatire. De exemplu, poti pastra aici legume deja taiate pentru supa. Poti pastra si supa limpede de pui si legume. Poti pastra fasole, orez, naut deja fierte. Totul este sa fie bine organizat, sa stii de cand sunt si cand si ce trebuie sa mai adaugi.

Si cand mergi la magazin nu ocoli produsele congelate. Ele isi pastreaza bine nutrientii si in plus nu mai pierzi timpul cu spalarea si pregatirea lor pentru gatit.

Ustensile

Foloseste oala sub presiune pentru a gati mai rapid alimentele care cer un timp indelungat de fierbere.

Foloseste un slow cooker. Daca nu ai incercat pana acum vei avea o adevarata revelatie. Functioneaza pe baza de electricitate si doar pui ingredientele, iar intre 4 si 8 ore sunt gata. Cu alte cuvinte, ai putea pleca in oras si cand te intorci mancarea este gata.

Tot la capitolul ustensile mai ai de luat in calcul urmatoarele lucruri:
– cum pastrezi mancarea gatita in avans – sunt utile pungile cu fermoar pentru congelator si caserolele cu capac pentru frigider
– oale mai mari
– tavi, ca sa faci la cuptor mai multe feluri de mancare in acelasi timp

Mai multe feluri de mancare facute in acelasi timp

Daca esti incepator ti se poate parea imposibil, insa aici ar trebui sa ajungi. Doar ca trebuie sa stii foarte bine retetele, altfel te poti incurca si sa faci greseli. Si sa fie retete simple, care nu necesita sa faci cine stie ce lucruri sofisticate. Iar partea buna este ca exact acestea sunt cele mai sanatoase.

Care sunt pasii cand vii de la piata:
– speli tot ce trebuie spalat
– tai tot ceea ce este de taiat
– dai drumul la cuptor, dai drumul la ochiurile de la aragaz. Ai putea sa pregatesti chiar 6 ingrediente in acelasi timp.

Si un video care sa va arate ca se poate: 3 mese pentru 4 zile in o singura ora:

Sursa foto

, ,