Cum sa invingi balonarea – 7 metode simple si eficiente

fasole

Se poate sa nu te mai balonezi de la fasole?

Obiceiurile alimentare nesanatoase sau afectiuni mai grave pot cauza la un moment dat balonare, acea stare de disconfort, insotita deseori de dureri abdominale sau alte probleme digestive. Daca mananci prea repede, prea mult, la intervale nepotrivite sau optezi pentru alimente procesate mai greu de sistemul digestiv, este posibil sa te confrunti deseori cu metorismul abdominal si celelalte simptome aferente ei.

Primul pas ar fi sa faci unele schimbari in stilul de viata. Cum masurile aparent minore duc la rezultate eficiente, citeste mai jos care sunt cele 7 metode simple prin care poti scapa de balonare.

Mananca la intervale regulate si nu servi gustarile prea aproape de mesele principale

Oricat de ocupat ai fi, stabileste-ti un program clar al meselor principale de peste zi. Incearca sa il respecti si sa servesti gustarile sau fructele dupa minim 30 de minute de la o masa principala. Astfel, permiti sistemului digestiv sa lucreze eficient si sa proceseze alimentele ingerate.

Nu “inghiti” aerul la masa

Chiar daca sfatul mamei din copilarie ti se parea exagerat, la masa nu e indicat sa vorbesti. Aerul care intra atunci cand vorbesti, bei bauturi carbogazoase, mesteci guma, bei cu ajutorul unui pai sau mananci prea repede afecteaza negativ procesul digestiv.

Evita legumele crude

Daca balonarea este o problema, evita pentru un timp legumele crude pentru ca acestea sunt, de obicei, mai greu de digerat in totalitate. Tocmai acest aspect duce la gaze, durere abdominala si balonare. Legumele gatite in aburi sunt gustoase si potrivite in acest caz.

Evita produsele care pot cauza balonare

Exista cateva grupe de alimente care duc la balonare mult mai des. Broccoli, conopida, fasolea, zaharul, carbohidratii rafinati, grasimile, produsele lactate, indulcitorii sunt cele mai importante categorii.

Fasolea si lintea, de exemplu, contin zaharuri greu de digerat numite oligozaharide, fiind de preferat sa le inmoi peste noapte, inainte sa le prepari.

Daca ai probleme cu digestia lactozei, branza sau laptele pot intra si ele in aceasta categorie. Incearca un timp produsele lactate pe baza de branza de capra, intrucat acestea sunt mult mai usor de tolerat.

Bea ceai de ghimbir

Ori de cate ori esti balonat sau pentru a preveni aceasta problema suparatoare, bea ceai de ghimbir, o planta eficienta impotriva tuturor afectiunilor digestive. O lingurita rasa de planta la o cana de ceai, infuzata timp de 5-10 minute, va face minuni.

Fa miscare!

Dupa fiecare masa, incearca sa fii activ 30 de minute chiar daca asta implica doar o plimbare. In plus, o jumatate de ora de exercitii fizice mai intense va reduce riscul aparitiei balonarii.

Consulta un medic daca balonarea persista in pofida tuturor masurilor luate!

In situatii izolate, balonarea poate fi data de afectiuni mai grave ale sistemului digestiv sau chiar ale aparatului genital, in cazul femeilor. Daca situatia nu se imbunatateste in ciuda tuturor masurilor luate, consulta un medic specialist!

, , ,