Autentificare

Înregistrare

Cum să mănânci în funcţie de vârstă: 50 de ani

femeie
Indiferent ce vârstă ai acelaşi lucru te asigura că mănânci sănătos – o dietă echilibrată care dă corpului toţi nutrienţii de care ai nevoie. Dar, în aceasi timp, odată cu vârsta se modifică şi nutrienţii pe care trebuie să pui mai ales accent. Haideţi să vedem de ce nutrienţi are nevoie corpul nostru în mod special atunci când avem 50 de ani.

La 50 de ani apare nevoia de a fi mai atenţi la colesterol, tensiune şi diabet. Prin urmare se impune o dietă mai slabă în grăsimi, cu accent pus pe fructe şi legume.

Un alt lucru de care trebuie să ţinem cont este menopauza. Schimbarea nivelului de estrogen accelerează pierderea de calciu, aşa că este esenţial să consumăm zilnic alimente slabe şi grăsimi şi bogate în calciu.

Este esenţial în această perioadă, datorită problemelor de oase să începi să faci exerciţii zilnic, cum ar fi plimbări, yoga şi chiar alergat sau aerobic. Sunt recomandate şi exerciţii cu greutăţi, pentru o mai bună întreţinere a articulaţiilor şi muşchilor. Dezvoltarea musculară menţine un bun metabolism, ceea ce te ajută să nu te îngraşi.

Este recomandat să bei 6 pahare de apă pe zi şi să reduci consumul de cafea, întrucât aceasta are un impact negativ asupra absortiei de calciu.

Ce să mănânci

O dietă mediteraneană.

Dieta medteraneana este printre cele mai indicate la vârsta de 50 de ani. Ea se bazează pe multe fructe şi legume, cât mai variate, ceea ce îţi asigură mineralele şi vitaminele de care ai nevoie. Adaugă şi cereale integrale, carne slabă, peste. Foloseşte ulei de măsline pentru salatele pe care le faci.

Salata greceasca

Pui cu legume la wok

Grăsimile recomandate

Este bine să reduci cantipatea de grăsimi provenită din carne, lactate. Aceste grăsimi au tendinţa de a se transforma în depozite, ceea ce are un impact negativ asupra sănătăţii. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să mai mănânci grăsimi. Alege să consumi însă mai ales seminţe, nuci, uleiuri.

Salata de sfecla rosie cu nuci

Suc de fructe proaspete cu nuci

Alimente bogate în estrogeni

După cum spuneam, menopauza este asociată cu o seamă de simtome neplăcute. Alimentele bogate în estrogen te pot ajuta să le reduci. Printre cele mai folosite se număra soia, linte, alune, cartofi dulci.

Supa de linte rosie

Drob de soia

Omega 3

O atenţie specială trebuie acordată alimentelor care conţin grăsimi Omega 3. Acestea te ajută să îţi menţii oasele şi inima sănătoase. Pentru asta este recomandat să mănânci peste des, cum ar fi somon, sardine, macrou. Ajută şi ouăle, nucile, seminţele de chia.

Macrou la cuptor

Paine din seminte de chia

, ,