Autentificare

Înregistrare

Cum sa nu mananci de la supermarket

supermarket

Stiu, pare destul de ciudata ideea. Mai ales acum, cand pana si taranii mananca de la supermarket. Insa poate ca ar trebui sa ne dezobisnuim de acest obicei. Este adevarat, este foarte comod. Insa are partile sale negative evidente

Preturi mai mari.

Este adevarat, poate ca taranii nu au reduceri. Si te mai costa si transportul. Pentru ca nu vin si iti aduc in fata usii. Insa ideea este sa iti schimbi paradingma de gandire. Si ti-o schimbi daca stii ca nu mai ai alimente la indemana 24 din 24 de ore. De exemplu, cumperi iarna un sfert de porc si il portionezi si il tii in frigider sa iti ajunga tot anul. Sau nu cumperi 5 copanele, ci un pui intreg. Si faci din el timp de o luna supa cu un gust fantastic. Iar regula nu se aplica numai pentru carne. Poti cumpara fasole, cartofi, malai, ulei presat la rece in gospodarii. Singura problema reala aici este spatiul de depozitare, daca stam la bloc.

Tendinta de a consuma alimente foarte procesate.

Exista o vorba populara: daca vrei sa mananci alimente sanatoase nu cumpara nimic din ce nu ar putea sa creasca in curte la bunica. Nu cumpara maioneze. Nu cumpara sucuri. Nu cumpara mancare déjà gatita. Nu cumpara batoane de cereale care mai de care mai pline de fibre(pentru ca de zahar si chimicale nu are nimeni niciun interes sa pomeneasca.) Nu mai vorbesc de chipsuri, dulciuri si alte prostioare care se lipesc de noi cand trecem printer rafturi.

Tendinta de a consuma alimente mai proaste.

Nu vei vedea un taran care sa it vanda cremvusti. Si este foarte bine. Este jale cand afli ce pun producatorii in acest fel de mancare in prezent. Niciun taran nu iti va da o budinca de ciocolata. Cel mult o placinta. Stii ce este in ea: oua, lapte, faina, zahar. Problema este ca toate aceste alimente proaste sunt concepute astfel incat sa ne atraga foarte tare. Nu le putem rezista. Si ghiciti cine plateste pretul pentru cercetare, design, reclame ca sa se afle cum sa fim convinsi sa mancam alimente proaste? Noi, exact.

Am vazut de ce sa nu mananci de la supermarket. Insa cum sa faci ca sa nu mananci de la supermarket? Nu este simplu, este o tehnica care se perfectioneaza in timp. O tehnica pe care generatia noastra a uitat-o, insa o putem reinvata.
Produ in casa tot ce crezi tu ca poti produce: paine, iaurt, conserve, sucuri. Poti produce chiar si alimente de baza, chiar daca nu ai o gradina. De exemplu, ai putea produce condimente in cateva ghivece: leustean, marar, patrunjel, urzici etc

Cum faci iaurt acasă


Mergi pe produse de sezon. Dar nu sezonul supermarketurilor, acolo este totul amalgamat. Nu mai stii ce si cand este normal sa fie. Nu te arunca asupra celor mai mari si mai aspectuase fructe si legume. Acestea sunt adesea obtinute in mod artificial. Si nici nu sunt prea bune la gust. Asta inseamna si ca trebuie sa inveti sa iti extinzi orizonturile, sa accepti produse pe care pana acum nu prea le bagai in seama.

Stevie cu orez


Foloseste camara. Foloseste congelatorul. Ai avea unde sa tii un sac de fasole? Ai putea pastra cateva kilograme de cartofi aduse de la tara? Invata cum se pastreaza alimentele in conditii optime.

Cum congelezi fructele şi legumele verii


Mergi pe produse locale. Chiar poti sa traiesti fara varza de Bruxelles sau kale. Stiu ca ti se prezinta ca si cum ar fi o minune gastronomica, singura capabila sa te mentina tanar si suplu. Dar si patrunjelul este foarte bun. La fel si banala salata. Doar ca nu s-a gandit nimeni sa faca campanii internationale de sustinere.

Salata de patrunjel cu rosii


Inchei indemnandu-va sa cititi aceasta poveste a unei familii care si-a schimbat modul de a face cumparaturile. S-ar putea sa va dea si ea cateva indicii de unde sa o porniti.

Facebook Comments