Cum sa reduci natural nivelul de trigliceride

Trigliceridele sunt substante grase, importante in functionarea optima a organismului nostru. Cand nivelul trigliceridelor ajunge la limita superioara, corpul incepe sa le stocheze sub forma de grasimi, de aici derivand o multime de afectiuni serioase.

Nivelul normal de trigliceride este sub 150 mg/dl, o valoare marita aratand ca ai nevoie de o schimbare a dietei si a stilului de viata. Factorul ereditar, greutatea, varsta, alimentatia haotica si nepotrivita, administrarea unor medicamente sunt doar cateva dintre cauzele inregistrarii unui nivel crescut de trigliceride.

Atunci cand ne aflam in aceasta situatie, pe langa vizita la un medic specialist, se impun anumite transformari in ceea ce priveste dieta si stilul de viata. Chiar daca la limita, trigliceridele marite pot duce la afectiuni ale rinichilor si ficatului, boli cardiace, accident vascular cerebral etc.

De altfel, trigliceridele au un impact direct asupra sistemului cardiovascular, un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition demonstrand ca o valoare marita a trigliceridelor creste de 2-3 ori riscul unui infarct sau a unei afectiuni cardiace, independent de nivelul colesterolului.

Pentru ca medicamentele recomandate in acest sens pot avea numeroase reactii adverse, iar cercetarile au aratat ca o dieta adecvata scade cu aproape 50% riscul unui infarct, ai la indemana mai multe metode naturale prin care iti pot contra nivelul trigliceridelor.

Fii atent la carbohidrati!

Carbohidratii simpli, cum ar fi zaharul din alimentele procesurate, cresc alarmant nivelul trigliceridelor. Pentru a furniza corpului energia necesara, consuma alimente bogate in  carbohidrati complecsi, cum ar fi fructe, legume, fasole, cereale integrale, produse lactate etc.

Consuma regulat alimente bogate in acizi grasi Omega 3

Un studiu publicat in Journal of the American College of Nutrition a aratat ca alimentele bogate in acizi grasi esentiali Omega 3 au scazut trigliceridele in cazul pacientilor diagnosticati cu boli coronariene. Daca stii ca nu mananci suficient somon, sardine, seminte de in, alune de padure, ia zilnic suplimente specifice.

Fibrele scad trigliceridele, dar si colesterolul

O alta regula de aur in echilibrarea valorii trigliceridelor spune ca la fel de important este sa iti controlezi si nivelul colesterolului. Ei bine, daca mananci aproximativ 30 de grame de alimente bogate in fibre, te vei tine la adapostul ambelor pericole. Surse importante de fibre sunt fulgii de ovaz, merele, bananele, perele, legumele verzi si cartofii dulci.

Vitamina B3, o alta substanta minune in acest context

Niacina sau vitamina B3 reduce numarul trigliceridelor si nivelul colesterolului rau. In plus, aceeasi vitamina ajuta si la stabilizarea nivelului de zahar din organism. Intreaba-ti medicul despre importanta administrarii acestei vitamine daca te confrunti si cu afectiuni ale ficatului, ulcer sau guta.

Ciupercile, tonul, ficateii de pui, somonul, cotletul de miel, codul, broccoli, sau vinetele coapte sunt importante surse de niacina.

Schimba-ti stilul de viata

Renunta la fumat si la consumul de alcool, mananca mai multe legume si alimente cu un indice glicemic scazut si opteaza pentru alimente fierte la gratar.

Sport tip: Exercitiile aerobice sunt cele mai eficiente atunci cand vine vorba de scaderea trigliceridelor. Alege un sport care iti place (inot, jogging, ciclism, tenis, zumba, step etc) si practica-l in mod regulat.