Autentificare

Înregistrare

Meniu de Paste – preparatele traditionale si semnificatiile lor

Nu mai e mult pana la Sarbatoarea Pastelui, asa ca pregatirile sunt in toi. Pe langa semnificatia religioasa, reintalnirea cu cei dragi la masa de Paste este foarte importanta in aceasta perioada. Tocmai de aceea, preparatele traditionale trebuie sa iti iasa, ca de fiecare data, fara cusur. 
 
 Si, cum o mana de ajutor nu strica niciodata, ne-am gandit sa iti prezentam meniul nostru pentru Sarbatorile Pascale. Bucate traditionale alaturi de preparate ceva mai neconventionale – citeste urmatorul meniu si alege mancarurile care vor fi pe placul tau si al invitatilor tai. 
 
Aperitiv: intre drobul de miel si rulada vegetariana 
 
Combinatia de condimente, carne de miel, oua si verdeata face din drob unul dintre cele mai indragite preparate de Paste. De altfel, el contine atat carne de miel, cat si oua rosii, doua preparate nelipsite de pe mesele romanilor in zilele de Paste. 
 
 
Daca nu iti place mielul sau nu mananci carne, alte doua variante la fel de potrivite ar fi Drobul de pui, un aperitiv usor si gustos, cu maruntaie de pui, legume, condimente si smantana sau Rulada de vinete, pentru vegetarieni, cu vinete, rosii, masline, verdeata si parmezan ras. 
 
Friptura de miel – nelipsita din meniu
 
Daca te intrebai de ce consuma crestinii carne de miel in zilele de Paste, afla ca mielul este simbolul jertfei lui Iisus Hristos. De altfel, unele documente sustin ca Iisus si ucenicii sai ar fi consumat carne de miel la Cina cea de Taina, in Joia Mare. 
 
Pe langa acest aspect religios, carnea de miel, consumata in cantitati moderate este foarte sanatoasa, fiind bogata in vitaminele din complexul B, proteine, zinc, fier, fosfor, seleniu etc. 
 
Cum rareori friptura de miel lipseste de pe mesele romanilor, alege sa pregatesti aceasta friptura apetisanta din pulpa de miel, cartofi noi, condimente si vin alb. 
 
O alternativa la carnea de miel este si friptura cu pulpe de pui, cartofi, parmezan si usturoi. 
 
Pasca – placinta traditionala cu branza si stafide, cu o cruce din aluat, pe mijloc
 
In duminica Pastelui, credinciosii duc la biserica cateva preparate traditionale pentru sfintire, printre care si pasca. Astfel, se considera ca aceasta capata proprietati vindecatoare si trebuie servita de toti cei ai casei. In simbolistica pascala, aceasta placinta traditionala reprezinta jertfa Mantuitorului Iisus Hristos. 
 
In completarea meniului, poti veni si cu o alta prajitura care sa impresioneze musafirii.Pentru asta, prajitura dulce acrisoara, din iaurt si zeama de lamaie ar fi o optiune demna de luat in seama. 
 
Ce facem cu ouale rosii ramase dupa Paste? 
 
Ouale rosii sunt si ele nelipsite in aceasta perioada, semnificand sangele lui Iisus Hristos. Cum se fac ouale rosii, in mai multe variante, de la vopsea de oua pana la modalitati eco puteti citi aici.

Oua vopsite pentru Paste

 
————————————————————————————————————

Recomandare pentru Paste de la Gastropedia

Pentru a obtine de fiecare data un ou perfect, exact asa cum iti doresti, Gastropedia iti recomanda sa folosesti un timer de oua. Poti cumpara acum produsul de la noi:

Timer pentru fiert oua

————————————————————————————————————

Ce ne facem, insa, dupa 2-3 zile cand ne-au mai ramas destule oua rosii si trebuie sa le consumam cat mai repede? 
 

O varianta ar fi aceea de a le folosi in gustari sau aperitive delicioase. 

 
Ouale umplute cu pasta de usturoi si ansoa sau salata de avocado cu oua sunt doua dintre cele mai inspirate alegeri.