Autentificare

Înregistrare

Meniu pentru masa de PASTE din ARDEAL

Toate gospodinele si in special cele din zona Ardealuilui, pregatesc meniul pentru Paste cu o saptamana inainte, incepand cu aprovizionarea dupa lista facuta, imediat dupa importanta Sarbatoare de dinainte de Paste si anume „ZIUA FLORILOR”.

Obiceiurile pentru Paste nu difera de la o zona la alta, ci tine in special de specificul gastronomic.

In Ardeal traditia este ca dupa Inviere, oamenii merg acasa, se odihnesc, iar gospodinele se duc la biserica de dimineata, cu un cos in care pun aproape din toate bucatele gatite ( inclus sticla cu palinca ), pe care preotul le va sfinti dupa terminarea slujbei si numai asa dupa ce vor ajunge acasa vor putea gusta din bucatele pregatite.

Cand  se intorc de la slujba de la biserica, se va intinde masa festiva cu toate bunatatile pregatite pentru Paste, alaturi de toti membrii familiei ( traditia cere ca fiecare familie in prima zi de Paste sa fie acasa impreuna, iar a doua zi se poate merge la prieteni, rude sau se pot primi musafiri ).

In comparatie cu alte zone din tara, in Ardeal pe langa carnea de miel, alaturi pe masa festiva sunt si preparate din porc, pastrate si pregatite cu mare dibacie iarna ( desigur slanina si palinca nu va lipsi nici in ziua de Paste )

Meniul pentru masa de Paste in Ardeal

Duminica dimineata

Palinca

Oua vopsite pentru Paste

Drob de miel, reteta in imagini

Jambon de porc afumat

 

Duminica pranz

Palinca

Ciorba de miel cu macris

Sarmalute din carne miel

Friptura de miel umplut cu organe la cuptor

Pasca, cozonac, prajituri de casa

Salata de untisor

Vin roze de coacaze ( sau vin din struguri acrisori „strasinica „)

Duminica seara

Oua rosii

Friptura de miel

Rulada muschiulet de porc, specific din Ardeal

Salata de sfecla

Cozonac, pasca

 

Facebook Comments

, , ,