Autentificare

Înregistrare

Mesele planificate. Secretul pentru a mânca sănătos fără să stai mult în bucătărie

Există numeroase modalităţi prin care să duci o viaţă sănătoasă, însă dacă eşti presat de timp şi mereu pe fugă, ajungi să neglijezi mesele. Dar pentru toate există o soluţie, aşa am aflat despre pregătirea unor loturi cu diferite mâncăruri pentru o întreagă săptămână.  E simplu, eficient şi scapi de stresul întrebărilor “Ce am să mănânc mâine?”, “Voi avea timp să pregătesc masa?”, şamd.

Sean Peters fondatorul siteului de healthy living MyBodyMyKitchen.com susţine că o viaţă sănătoasă nu trebuie să fie costisitoare nici din privinţa resurselor financiare, nici din cea a timpului. În urmă unui experiment a realizat că poate pregăti cantităţi suficiente de mâncare pentru o perioada mai lungă de timp,  pe care să o păstreze în condiţii optime.

Am cercetat în stânga şi în dreapta şi am aflat o serie de tips&tricks despre cum să începi pregătirea loturilor şi 4 reţete delicioase pentru o săptămână în care să nu-ţi mai baţi capul cu pregătirea cinei!

Începe cu puţin

Până te obişnuieşti cu pregătirea acestor mese poate să îţi ia ceva timp. Peters sugerează pregătirea unor mese pentru un număr mai mic de zile (2-3) pe care să-l creşti în timp. “Dacă vrei să pregăteşti toate mesele pentru o săptămâna va fi un adevărat haos şi vei fi descurajat”, adaugă el. În plus, planificarea meselor e de asemenea de mare ajutor, ia lucrurile încet.

Încearcă şi câte ceva diferit

Pentru a înlătura plictiseala, congelează 1-2 tipuri din mâncarea preparată – în acest caz alege mâncăruri care conţin puţină apă. De asemenea, poţi adăuga diferite sosuri.

Alege un prieten

Gătitul poate fi una dintre cele mai relaxante şi amuzante activităţi. Iar dacă faci asta cu cineva, rezultatul nu poate decât să fie unul excelent. În plus, totul se va desfăşura mai repede şi cine ştie ce reţete mai descoperi?

 

Sugestii de retete de cină pentru o săptămână:

  1. Orez sălbatic cu legume
Orez salbatic cu legume. Sursa bellaforzafitness

Orez salbatic cu legume. Sursa bellaforzafitness

Ingrediente:

  • 1 cană orez sălbatic
  • 1 lingură piper roşu, verde, negru
  • 1 legătură ceapă verde tăiată
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 linguri usturoi proaspăt tăiat
  • 1 cană porumb congelat
  • sare şi piper după gust

Pune apă la fiert, apoi orezul. Când acestea fierb, dă focul încet şi acoperă cu un capac. În acest timp pregăteşte celelalte legume, dându-le prin tigaie.  La final, amestecă-le pe toate şi Voila!

2. Curcan sautee cu roşii şi coriandru

Curcan sautee cu roşii şi coriandru. Foto: ambitiouskitchen.com

Curcan sautee cu roşii şi coriandru. Foto: ambitiouskitchen.com

Ingrediente:

  • 1/2 lingură ulei de cocoş
  • 1 lingură usturoi tocat
  • 1 ceaptă albă tăiată
  • 1/2 cană roşii tăiate
  • 1-2 jalapeno tăiat
  • 1 lingură de piper roşu
  • 1 piept de curcan tăiat în bucăţele
  • 1/4 lingură de coriandru
  • sare şi piper

Încălzeşte tigaia, pune toate ingredientele (după ce ai uns recipientul cu ulei).  Amestecă cât mai des şi după 15 minute este gata.

3. Brocoli la abur 

Broccoli la abur cu ulei de susan. Foto: Food.com

Broccoli la abur cu ulei de susan. Foto: Food.com

Ingrediente:

  • 3 bucăţi de brocoli
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1/2 lingură de piper roşu
  • 1/2 lingură usturoi mărunţit
  • 1 lingură ulei de susan
  • sare şi piper

Pune apa la foc şi un steamer deasupra recipientului. Pune bucăţile tăiate de broccoli în steamer şi ţine-l pentru 4 minute după care trece-l prin apă rece şi apoi pune peste el amestecul de uleiuri şi condimente.

La final, organizează fiecare din aceste mâncăruri în 5 caserole, depozitează două dintre ele în frigider, celelalte 3 în congelator şi ţi-ai asigurat cina pentru o săptămână.

, , , , ,