Autentificare

Înregistrare

Povestea din spatele celor mai gustoase prajituri

6_Tiramisu_II

Desertul reprezinta rasfatul suprem pe care ni-l oferim la sfarsitul unei mese copioase sau atunci cand dorim sa ne coloram viata. Combinatii inedite, arome care mai de care mai delicioase si retete atent elaborate, toate comploteaza la prepararea celor mai gustoase prajituri.

Cine nu isi aminteste de prajiturile mici si negre din timpul copilariei? Negresele erau la mare cautare in anii ’80, atunci cand orice gospodina cunostea cel putin o varianta de preparare. Cine nu a gustat din vestita prajitura Tiramisu si cine nu recunoaste cozonacul ca fiind un preparat traditional romanesc? Chiar daca descoperita mai recent de catre romani, nici prajitura cheesecake nu se lasa mai prejos si ofera senzatii dulci celor care o incearca.

Cozonacul

Preparatul specific unor sarbatori importante, ca Pastele sau Craciunul, cozonacul este o prajitura traditional romaneasca, dar si bulgareasca (kozunak). Si italienii isi au varianta lor de cozonac prin vestitul Panettone.

Cum arheologii au gasit printre ruinele din Egipt cuptoare pentru copt, dar si desene vechi de cel putin 4000 de ani care atesta faptul ca egiptenii stiau sa faca paine dospita, se presupune ca primul cozonac a  fost preparat in Egiptul antic. Apoi, grecii au preluat de la egipteni retetele aluaturilor dospite, cozonacul grecesc plakous fiind preparat cu miere, stafida si nuca. Reteta a trecut apoi la romani care au adaugat fructele uscate ca ingrediente suplimentare.

Cozonac cu ciocolata, smochine si stafide: cozonac-cu-ciocolata-smochine-si-stafide/

Tiramisu

Desertul delicios preparat din crema Mascarpone, piscoturi, oua, zahar, smantana, cafea si lichior isi are originile in Italia. Exista numeroase ipoteze cu privire la locul sau persoanele care au inventat aceasta prajitura. O varianta ar fi aceea ca, in secolul IXX, un specialist in cofetarie din Torino a inventat Tiramisu pentru primul ministru de atunci. O alta ipoteza ar sugera ca in Siena secolului XVII, mai multi cofetari au vrut sa il impresioneze pe Marele Duce de Toscana, Cosimo al III-lea de Medici, inventand o prajitura noua.

Curand, intreaga lume s-a indragostit de prajitura afrodiziaca Tiramisu.

Tiramisu gastropedia.ro/reteta/Tiramisu

sau ceva mai special :

6_Tiramisu_cu_zmeura

Cheesecake

Prajitura cu crema fina de branza a fost descoperita, se pare, de grecii de pe insula Samos. In Grecia Antica, cheesecake era servita mai mult in cadrul petrecerilor de nunta, iar sportivii de la primele Jocuri Olimpice din 776 i.H au fost serviti cu bucati mici de cheesecake. Dupa ce romanii au cucerit Grecia, au preluat si secretul acestei prajituri. In Imperiul Roman, cheesecake se numea placenta sau libidum si era oferita zeilor, in templu. Cu timpul, tot romanii au fost cei care au contribuit la raspandirea variantelor de cheesecake si in Europa.

Cheesecake gastropedia.ro/reteta/Cheesecake
6_Cheesecake

Negresa

Varianta prajiturii cu ciocolata, negresa, a fost descoperita in Statele Unite ale Americii, undeva la sfarsitul secolului IXX, inceputul secolului XX. Se spune ca un bucatar de la hotelul Palmer House din Chicago a realizat o prajitura speciala pentru un dineu, un desert mai mic decat o prajitura, dar cu aceleasi caracteristici. Aceste prime negrese contineau caise glazurate si nuci.

O alta versiune spune ca negresa a fost inventata accidental de o gospodina din Maine care prepara prajitura cu ciocolata, insa a uitat sa adauge praf de copt. Desi desertul nu s-a umflat, femeia a servit totusi prajitura care a avut success.

In Romania, negresa este asociata pandispanului simplu, cu cacao.

Negresa cu nuca si ness gastropedia.ro/reteta/Negresa-cu-nuca-si-ness
 

Facebook Comments

, , ,

Lasă un răspuns