Autentificare

Înregistrare

Propolisul – medicamentul minune produs de albine

Propolisul, amestecul de substante produs de albine in interiorul stupului pentru a se apara impotriva microbilor, a bacteriilor si a factorilor externi, a fost utilizat inca din cele mai vechi timpuri si in scopuri terapeutice. Grecii, romanii si egiptenii cunoasteau proprietatile benefice ale propolisului, folosindu-l ca antibacterian, antiseptic sau antiinflamator.

Cu toate ca o buna perioada acest “medicament minune” a fost uitat, in ultimele decenii studiile realizate de cercetatori au confirmat faptul ca propolisul, utilizat ca atare sau in diverse tincturi, poate ameliora sau chiar trata eficient numeroase afectiuni.

Ce este de fapt propolisul?

Albinele produc propolisul in acelasi timp cu mierea, amestecul fiind rezultatul substantelor colectate de la cel putin 20 de specii de arbori, prelucrate apoi de albine cu secretii salivare si ceara.

Propolisul arata ca o masa lipicioasa verde, maro sau neagra, cu miros aromat. Se presupune ca ar contine peste 180 de substante diferite, insa compozitia propolisului nu este cunoscuta in intregime. Cert este ca el contine aminoacizi, balsamuri, fermenti, antibiotice, rasini, flavonoide, fier, cupru, zinc, mangan, polen etc.

Care sunt beneficiile propolisului?

•    Lupta impotriva infectiilor, a bacteriilor, a virusurilor, avand puternice proprietati antiinflamatorii. Asadar, este eficient in tratarea unei game largi de afectiuni, de la banalele raceli pana la tuberculoza.

•    Este eficient in tratarea externa a ranilor, taieturilor, arsurilor, degeraturilor si a altor probleme de la nivelul pielii.

•    Stimuleaza sistemul imunitar.

•    Trateaza diverse probleme ginecologice si gastrointestinale.

•    Creste fertilitatea, mai ales in randul femeilor diagnosticate cu endometrioza. Endometrioza este o afectiune ginecologica, ale carei cauze clare nu se cunosc inca, mai multi specialisti asociindu-o cu factorul genetic. Endometrioza reperezinta aparitia tesutului endometrial in afara mucoasei uterine, cauzand dureri violente, chisturi ovariene si infertilitate. Un studiu realizat in 2003 si publicat in revista Fertility and Sterility a avut ca subiecti paciente diagnosticate cu endometrioza usoara si infertilitate primara. Cele 40 de femei au primit timp de 9 luni fie o pastila Placebo, fie doua doze zilnice de cate 500 mg de propolis. La final, s-a constatat ca numarul femeilor care ramasesera insarcinate dupa tratamentul cu propolis era mult mai mare decat al celorlalte, proportia fiind de 60% la 20%.

•    Propolisul ar putea fi de ajutor si in tratamentul pacientilor diagnosticati cu astm. Desi cercetarile nu sunt inca concludente in privinta administrarii propolisului la pacientii cu astm, iata ca un studiu realizat la Facultatea de Farmacie a Universitatii din Cairo, Egipt, arata ca extractul de propolis ar putea fi eficient si in cazul terapiei anti astm. Se recomanda, insa, mai multa prudenta in acest sens, mai ales daca pacientul respectiv prezinta si o alergie la produsele apicole.

•    Propolisul – un tratament eficient si impotriva cancerului. Potrivit unui studiu publicat in februarie 2004 in cadrul revistei American Journal of Biochemistry and Biotechnology, s-a aratat ca substantele terapeutice ale propolisului ajuta la eliminarea celulelor canceroase ale sanului.

•    Propolisul poate fi consumat ca atare, solid sau sub forma de tinctura. Daca vrei sa iti prepari acasa, iata reteta noastra: da pe razatoarea mica 30 grame de propolis solid si pune-l apoi intr-o sticla de culoare inchisa in care se adauga 100 ml de alcool de 70 de grade. Astupa bine si lasa la macerat timp de 10 zile. In acest interval, in fiecare zi, sticla se agita de 6-7 ori. Dupa cele 10 zile, amestecul se strecoara prin tifon si se toarna in sticle de culoare inchisa, pastrate apoi la frigider. Ca tratament, se administreaza 10 picaturi de tincture intr-un paharel cu apa. Bea pe stomacul gol, de trei ori pe zi si nu manca o ora dupa.

Precautii

Desi studiile privind reactiile adverse sunt inca insuficiente, specialistii cred ca administrarea propolisului este interzisa in sarcina si alaptare sau in cazul unor alergii la produsele apicole.