Ardei si dovlecei umpluti

O reteta de post delicioasa, pentru care sigur se va renunta la orice fel de friptura.

Ingrediente ardei si dovlecei umpluti

1 kg ciuperci proaspete Champignon

2 dovlecei tineri

10-11 ardei grasi

2 cepe

2 catei usturoi ( ptr aroma )

100 g orez bob rotund

4-5 linguri bulion

4-5 rosii coapte

200 ml suc rosii

3 linguri ulei vegetal

3 linguri pesmet

1/2 legatura marar

1/2 legatura patrunjel

sare, piper

Cum se fac ardei si dovlecei umpluti

Ardeii grasi si dovleceii se vor curata inainte de a fi umpluti astfel: se va taia cotorul ardeilor cu un cutit bine ascutit, iar cu o lingurita  se vor indeparta nervurile si semintele.

Pentru a se evita un gust amar al ardeilor, acestia se vor da intr-un clocot intr-o oala cu apa fierbinte si un praf de sare ( cca 1 minut ), apoi sunt lasati la scurs si racit intr-o strecuratoare.

Dovleceii se vor spala, apoi se vor taia in 2-3 pe lungime ( incercand ca bucatile de dovlecel taiat sa fie egale cu inaltimea ardeilor ) si scobindu-se cu o lingurita de jur imprejur ( avand grija sa nu se gaureasca pereti dovlecelului, lasandu-se o grosime de cca 2 cm ).

Miezul obtinut se va folosi la umplutura.

Ciupercile proaspete se vor curata de pielita si taia marunt.

Ceapa se va curata de coaja si toca marunt.

Intr-o tigaie de teflon cu ulei incins  se va adauga ceapa la calit ( nu prajit cca 2-3 minute ) amestecandu-se cu o spatula pana devine translucida.

Peste ceapa sotata se vor adauga ciupecile sa se caleasca pentru cca 10 minute, apoi   orezul spalat, pasta de tomate ( lasand pe foc pana ce  se va forma o compozitie omogena cca 15 minute- lipsita de lichid ).

Compozitia se va lasa la racit, apoi se va adauga verdeata tocata marunt, usturoiul taiat feliat si pesmetul ( care va ajuta la legarea compozitiei).

Cu aceasta compozitie se vor umple atat ardeii grasi cat si dovleceii, punandu-le cate un capac din rosie feliata.

Intr-o cratita rotunda si adanca ( diam de 24 cm ) tapetata cu rosii tocate marunt si o lingura de ulei, se vor aseza ardeii grasi umpluti si dovleceii.

Se vor acoperi cu apa calduta ( sa depaseasca cu cel putin 2 cm deasupra ardeilor) si lasati sa fiarba la foc mic cu capac  cca 50 minute.

Spre final pentru un aspect apetisant, cratita cu ardei umpluti si dovlecei se va introduce in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru cca 15 minute, peste care s-a adaugat si sucul de rosii.

Ardeii si dovleceii calzi se vor servi cu smantana si verdeata.

POFTA BUNA !!

Sursa foto