Autentificare

Înregistrare

Cartofi taranesti cu ceapa caramelizata

Cartofi taranesti

Cum se fac cartofi taranesti cu ceapa

La aceasta reteta s-a ales varianta cartofilor fierti ( nu gatiti la cuptor ).

Cartofii, se vor spala de praf, apoi curatati de coaja, taiati in cuburi mari si pusi la fiert intr-o oala cu apa rece, un praf de sare si cateii de usturoi curatati ( pentru aroma ), cel putin 20-25 minute.

Intre timp, ceapa rosie, curatata si taiata julien, se va pune la calit intr-o tigaie de teflon cu uleiul incins ( cat va deveni translucida ), cca 5-8 minute.

Cand ceapa a devenit aurie, se va pune zaharul ( amestecand continuu), apoi stins totul cu  otetul balsamic ( ceapa devenind caramelizata cu un gust dulce-acrisor ), lasand la foc domol, pana  se evapora din lichid, transformandu-se totul intr-o dulceata de ceapa.

Dupa ce cartofii au fiert,  ei se vor scurge intr-o strecurtoare, transferandu-se intr-un bol larg la gura (stropiti cu zeama de lamaie, cu unt topit ), dupa care se vor amesteca usor cu ceapa caramelizata.

Optional: pentru persoanele care doresc cartofii cu un iz de afumatura, se pot adauga bucati de bacon, prajite in putin ulei.

Cartofii taranesti cu ceapa, se vor decora pentru aspect cu patrunjel proaspat tocat fin sau cu ceapa verde, apoi serviti calzi ca atare, sau ca si o garnitura la un fel de mancare potrivita pentru cartofi, cu cateva linguri de iaurt natural deasupra sau smantana.

POFTA BUNA!!