Cartofii acordeon, ca să mâncăm în stil suedez

Este postul Paştelui. Au apărut cartofii noi. Nu ştiu motive mai bune de atât ca să încerci cartofii acordeon. Sau Hasselback, cum sunt denumiţi în cinstea restaurantului suedez care i-a făcut cunoscuţi.

În ciuda faptului că arată atât de spectaculos, nu sunt cu nimic mai dificil de făcut decât clasicii cartofi prăjiţi.
Ingredientele folosite pot să fie foarte puţine, sau ceva mai multe, după gust. Cea mai simplă variantă este cu cartofi, sare şi ulei sau unt. La care se mai pot adăuga: rozmarin, usturoi, frunze verzi de ceapă piper, brânză, şuncă, bacon.

Paşi
Daţi drumul la cuptor să se încălzească.

Alegeţi cartofii şi îi spălaţi. Îi lăsaţi apoi să se scurgă de apă.

Îi tăiaţi felii subţiri, dar nu chiar până la capăt. Ca să vă opriţi şi să nu alunece cuţitul prea mult puteţi ţine cartoful într-o lingură.

Ungeţi cartofii cu un pic de ulei şi pe deasupra, şi printre crăpături, pe cât posibil. Presaraţi deasupra sare şi piper.

Îi puneţi la copt într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

După 30 de minute îi luaţi din cuptor şi îi mai ungeţi încă o dată cu ulei. În încă 30 de minute ar trebui să fie gata.

Se servesc imediat. Atunci sunt cei mai buni la gust, când marginile sunt un pic crocante şi interiorul este moale.

 

Încă o variantă

Dacă nu ţineţi post, atunci puteţi să mergeţi până la capăt, să puneţi toate ingredientele care vă fac cu ochiul. Aveţi aici o reţetă…hmm… cât de bună…