Autentificare

Înregistrare

Chec de cacao fara praf de copt

Checul este unul din deserturile clasice, foarte usor de facut si foarte apreciat.

Vom pregati un chec cu totul diferit de cum stim fiecare, in  aceasta reteta voi exclude praful de copt, si daca vom respecta modul de pregatire pe care il voi prezenta, acesta va creste si va fi si pufos totodata.

 

Ingrediente pentru chec de cacao

6 oua

12 linguri de zahar

12 linguri de ulei vegetal

11 -12 linguri de faina(atat cat este necesar, astfel incat aluatul sa fie ca o smantana mai groasa)

2 -3 linguri de cacao

un praf de sare

2 pliculete zahar vanilat

2 linguri de apa foarte rece(care ajuta la cresterea mai rapida al albusului)

 

Cum se face checul de cacao

Vom separa albusul de galbenus.

Apoi vom incepe sa ne ocupam de albus, peste care vom pune 2linguri de apa foarte rece pentru ca acestea sa poata creste si praful de sare.

Vom bate albusurile cu ajutorul unui mixer electric sau a unui mixer manual sau chiar cu ajutorul unui tel.

Albusurile vor fi batute la inceput la o viteza mai mica atunci cand folosim mixerul, apoi la o viteza mai mare pana cand acestea vor deveni o spuma tare si vor avea  un aspect sticlos gen bezea si zaharul sa fie foarte bine topit.

Ne vom ocupa apoi de galbenusurile pe care le-am separat intr-un bol. Peste ele vom turna uleiul putin cate putin, amestecand cu o lingura la fel ca la o maioneza, pana cand uleiul va fi foarte bine incorporat, obtinandu-se astfel o pasta omogena.

Pasta de galbenus obtinuta va fi adaugata peste albusul mixat, putin cate putin amestecand-o usor cu ajutorul unei spatule. Dupa ce galbenusul s-a incorporat bine in albus,vom trece la urmatorul pas si anume acela de a incorpora si faina.

Faina va fi cernuta deasupra compozitiei cu ajutorul unei site, lingura cu lingura, pentru ca aceasta sa fie aerata lucru foarte important la prajituri in general. Apoi cu ajutorul spatulei, aceasta va fi amestecata de jos in sus cu miscari largi si incete, pentru ca, compozitia sa nu se lase. Acest lucru este foarte important la acest tip de pregatire a checului, deoarece nu folosim praful de copt.

Vom lua un bol si vom transfera o jumatate  de aluat si cealalta jumatate o vom folosi pentru cacao.

Peste cacao, pe care o avem pregatita deja intr-un bol, vom pune 1 lingura de apa, pentru a o dilua si a deveni o crema de cacao.

Apoi crema obtinuta, va fi adaugata putin cate putin peste aluatul din bol, amestecand cu spatula pana se va omogeniza totul.

Pregatim o tava de copt cozonaci, pe care o tapetam cu hartie de copt, dupa care vom pune mai intai aluatul alb,urmand apoi cel de cacao. Cu ajutorul unei furculite vom amesteca cele doua compozitii in mod circular formandu-se un model ca de zebra sau cum avem idei pe moment.

Vom baga tava la cuptorul preincalzit la 170 grade, pentru 30-40 minute.

Dupa un timp de copt, vom putea verifica daca checul este gata cu ajutorul unei scobitori.Daca aceasta iese curata din chec, atunci inseamna ca  este gata.

Il vom scoate din cuptor, il vom lasa la racit si-l vom taia in felii, dupa care poate fi servit.

Acest chec poate fi dat copiilor la scoala ca o gustare, dar si adulti il pot lua la pachet, la serviciu, ca un desert.

Trucuri si idei

Pentru a obtine un chec pufos, tot secretul consta la cat de bine vom bate albusurile, in asa fel incat sa incorporam cat mai mult aer in ele.

La fel de importanta este si ordinea ingredientelor in albus si nu trebuie uitat ca aceste ingrediente pe care le folosim sa fie la temperatura  camerei.

In acest chec putem pune nuci, alune, migdale, fructe uscate si chiar bucati de ciocolata, dar acest lucru este optional si se pot folosi numai in cazul cand nu vom folosi cacao.

Optiunile de coacere pot fi diverse, adica se poate folosi o tava de cozonac sau o forma rotunda, trebuie doar sa decidem si sa alegem.

 

POFTA BUNA!!!

Sursa foto