Autentificare

Înregistrare

Chec din albusuri

Chec din albusuri

Daca doriti ca dimineata alaturi de cafea sau ceai sa  gustati  si ceva dulce sau pur si simplu uneori simtiti nevoia sa mancati ceva bun, va propunem ceva simplu si usor de facut: checul din albusuri. Sigur, uneori folosim de la ou numai galbenusurile, dar cum totul trebuie „reciclat” NIMIC pierdut, putem folosi si albusurile.

Vom face un chec  cu „ingredientul minune ” ….albusul de ou, foarte rapid, cu ingrediente deja existente prin bucatarie si la indemana oricui.

Ingrediente chec din albusuri

6 albusuri de ou

10 linguri de zahar tos ( pudra )

10 linguri de faina

2 linguri de ulei

1 praf de copt

2 plicuri zahar vanilat

putina coaja de lamaie

1-2 linguri de cacao

un praf de sare

Cum se face chec din albusuri

In robotul de bucatarie se vor pune albusurile  cu praful de sare si 2 linguri de apa rece, mixandu-se pana vor deveni o spuma tare.

Zaharul tos (facut pudra, pentru a ase topi mult mai repede), se va adauga peste albusul spuma tare, lingura cu lingura ( mixandu-se in continuare pana spuma va deveni lucioasa  ca la bezele, iar zaharul sa fie bine topit), urmand uleiul, zaharul vanilat, stafide si coaja de lamaie si scortisoara (daca dorim)

Faina cernuta impreuna cu praful de copt, se va adauga in ploaie (renuntandu-se la mixat, doar se va folosi o spatula), amestecandu-se de jos in sus cu o spatule ( pentru a nu se lasa spuma de albus).

Intr-o tava de cozonac, unsa cu ulei si tapetata cu faina (sau folosindu-se doar hartie de copt), se va turna aluatul de chec, urmand a fi introdusa tava in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru cca 30-35 minute (pana va face o crusta aurie si bineinteles va trece testul cu scobitoarea).

Optional, in aluatul de chec se pot pune 1-2 linguri de cacao pentru aspect, dizolvate in putina apa calduta sau in aluatul de chec (cu o furculita, devenind astfel cu un aspect marmorat). Deasupra se pot pune cativa fulgi de migdala sau fructe din compot, atat pentru gust cat si pentru aspect.

Dupa coacere, checul se va scoate pe un gratar sau un blat de lemn, pudrat cu zahar pudra, apoi feliat si servit.

POFTA BUNA !!