Chiftelute cu carne de vita in seminte crude de susan

Cand gatim pentru familie, pe primul plan sunt cei mici, deoarece ei sunt cu “mofturi”la mancare, dorind mereu mancare gen fast-food.

Dorintele celor mici li se pot indeplini, dar gatind in casa cat mai sanatos cu ingrediente sanatoase, transformand mancare in tip fast-food si astfel armonia din casa va creste in mod constructiv.

Vom face chiftelute cu carne de vita tavalite in seminte de susan la cuptor, consumate si de persoanele cu probleme de sanatate, la care prajeala este cu desavarsire interzisa.

 

Ingrediente chiftele cu carne de vita in seminte crude de susan

600-700g carne macra de vitel

1 ceapa potrivita

1 morcov mic

1 cartof

2 oua

4-5 catei usturoi ( pentru gust si aroma )

2 linguri de pesmet ( inlocuieste faina sau felia de paine inmuiata )

50 g unt+ 1 lingura ulei vegetal ( pentru sotat ceapa )

verdeata ( patrunjel, marar cate 1/2 legatura din fiecare )

100 g susan  ( pentru tavalit chiftele )

sare, piper

Cum se fac chiftele cu carne de vita in seminte crude de  susan

Ceapa  curatata si  taiata  marunt, se va  pune la calit intr-o tigaie cu untul si uleiul vegetal ( cat se va inmuia si deveni translucida ).

Carnea de vita, curatata de pielita alba si taiata in cubulete potrivite, se va toca la un robot de bucatarie.

Deoarece, carnea de vita fiind considerata putin fada ( fara pic de grasime ), in robot se va adauga ceapa cu tot cu grasimea in care s-a prajit.

Pentru a obtine chifteleute pufoase si fragede, in robot se va adauga morcovul si cartoful, curatate si taiate in cuburi.

Atentie: pentru o compozitie  omogena si fina, ar fi de preferat  sa fie data carnea impreuna cu ingredientele adaugate inca o data la robot( pentru cca 3-4 secunde).

Amestecul de carne, se va transfera intr-un bol, urmand a se aduga: ouale batute, pesmetul, verdeata tocata marunt, cateii de usturoi pisati, sare si piper, amestecandu-se cu o spatula pana la incorporare totala.

Cu o lingura, se va lua din umplutura, apoi cu mana usor umezita in putina apa, se vor face mingiute de marimea celor de tenis de masa, care se vor tavali prin seminte de susan aflate la indemana intr-un bol, alaturi de umplutura de chiftele.

In tava mare de la aragaz, tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei cu ajutorul unei pensule de silicon, se vor aseza chiftelele cu susan unele langa altele.

In cuptorul preincalzit la 180 grade, se va da tava, pentru maxim 30-35 minute ( pentru a avea timp a se gati chiftelele in interior, iar semintele de susan sa capete o culoare galben -aurie de copt ).

Chiftelele cu carne de vita in susan, se pot servi pe post de  gustari cu un sos de soia, sau  alaturi de niste legume fierte si sotate  cu o garnitura de orez fiert, etc..

Trucuri si idei

In cazul in care, ne saturam de chiftelute “uscate”, nu ne ramane decat sa incropim repede un sos din rosii si imediat obtinem  chiftelute marinate moldovenesti!!!

POFTA BUNA !!