Chiftelute de vita cu sos dulce-acrisor

Chiftelutele sunt iubite de familie, dar evitate din cauza prajirii lor in ulei.

Metode de a le  consuma si savura in alt mod, sunt numeroase.

Vom face chiftelute la cuptor, care sunt la fel de gustoase ca cele prajite in ulei, datorita ingredientelor aromate folosite fiind usor de facut si mult mai sanatoase.

Ingrediente chiftelute de vita cu sos dulce-acrisor

1 kg carne de vita tocata

1 ceapa rosie ( este mai dulce )

1/4 ceasca de pesmet fin

2 oua

3 catei de usturoi

1/2 legatura de patrunjel

1/2 legatura marar

sare, piper

Pentru sos duce-acrisor

1 lingura de faina ( sau amidon )

3 linguri sos soia

3 linguri zahar brun ( ptr a taia din aciditatea sucului de rosii )

2 linguri otet de soia

500 ml suc de rosii

2 linguri paste tomate

Cum se face sosul dulce-acrisor

Intr-o cratita cu peretii inalti, vom pune sucul de rosii, sosul de soia, zaharul brun, otetul de soia, la fiert ptr 10 minute ( atat cat zaharul se va topi bine ), apoi dizolvam pasta de rosii cu putina apa, adaugand lingura de faina, turnand in sos, amestecand continuu, pana ce acesta se va ingrosa ( atat cat sa aiba consistenta unei lichid fluid, putin vascos ptr a pute fi consumat cu chiftelutele ),

Lasam sosul sa dea intr-un clocot-doua, dupa care il dam jos de pe flacara, lasandu-l in asteptare pana ce chiftelutele vor fi gata pregatite.

Cum se fac chiftelute de vita cu sos dulce-acrisor

Inr-un bol destul de incapator, vom pune carnea de vita, ceapa tocata fin, ouale, verdeata taiata marunt, pesetul, sare, piper dupa gust, amestecand totul cu mana, pana vom obtine o compozitie omogena si sa se intentifice aromele.

Se vor forma chiftelute cu mana umeda ( de marimea unui ou mai mare ), apoi se vor aplatiza si pune in tava mare de la aragaz ( cu o distanta intre ele de cca 5 cm ), tapetata cu hartie de copt, stropindu-le cu putin ulei.

Dam tava in cuptorul preincalzit in prealabil la 200 de grade, timp de 25-30 minute ( atat cat vor capata o culoarea de rumenit.

La jumatatea timpului, vom intoarce chiftelutele, pentru a se rumeni si pe partea care a stat pe hartia de copt ( stopindu-le din cand in cand cu putina apa pentru a deveni a se aburi si deveni mai suculente ).

Chiftelutele din carne de vita, se vor servi fie: se vor inmuia in sos pus in boluri, sau se vor adauga direct in sos si servite alaturi de o garnitura de orez sau piure de cartofi.

Se vor decora cu patrunjel proaspat tocat pentru un aspect mai apetisant.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto