Chiftelute de post din legume

Aceste chiftelute se fac pe baza de cartofi, insa mai au pe langa multe alte legume, ceea ce le face foarte sanatoase. Legumele sunt la alegere, noi am pus cat mai multe tipuri, de la dovlecel pana la telina. Sa faci aceste chiftelute este o munca migaloasa, insa merita.

Ingrediente chiftelute din legume

( Cantitatile pot creste sau nu, in functie de numarul de persoane, folosindu-se legume dupa gust si preferinta )

500 g cartofi roz

1/2 radacina telina

2 morcovi potriviti

1 ardei gras rosu ( verde sau galben ) potrivit

1 dovlecel verde mic

2-3 catei usturoi ( optional, pentru aroma )

verdeata ( cate 1/2 legatura de marar si patrunjel )

50 g pesmet ( 3-4 linguri, pentru a lega compozitia )

1 lamaie ( zeama ptr stropit legumele )

ulei vegetal

sare, piper

Cum se fac chiftelute cu legume

Pentru obtinerea unor chiftele de post gustoase, anumite legumele folosite se vor fierbe ( nu prea mult, ci sa ramana totusi al-dente ) cca 5-10 minute.

Cartofii se vor spala, curata de coaja si vor fi taiati in jumatati, apoi se vor pune la fiert intr-o oala cu apa si un praf de sare.

Dupa fierbere, acestia se vor scoate din apa cu o paleta cu gauri si vor fi pusi la scurs intr-o strecuratoare ( stropiti cu zeama de lamaie, ptr a nu se innegri ).

In apa ramasa se vor adauga la fiert: morcovii si telina curatate de coaja si taiate in bucati mari, pentru cca 8-10 minute.

Intre timp, ceapa se va curata, toca marunt si sotata ( doar inmuiata ) intr-o tigaie de teflon cu 1 lingura de ulei  vegetal ( cat va deveni translucida ).

Intr-un vas incapator, se vor adauga: cartofii, morcovi si telina, care au fost date prin masina de tocat cu sita cu gauri mari ( pentru a fi legumele vizibile ).

 Ceapa sotata, dovlecelul ras pe razatoarea cu ochiuri mari si stors bine, ardeiul gras tocat marunt, usturoiul pisat, verdeata tocata fin ( marar si patrunjel ), pesmetul, sarea si piperul dupa gust se vor adauga in vas.

Ingredientele se vor amesteca bine cu o spatula, pana se va obtine o compozitie omogena ( buna de lucrat cu mana).

Din compozitie se vor face chiftelute rotunde sau aplatizate cu mana, date prin pesmet si puse la prajit intr-o tigaie de teflon cu suficient ulei vegetal cca 5-8 minute pe fiecare parte.

Optional, pentru persoanele care nu tolereaza din diferite motive de sanatate prajitul in ulei, aceste chiftelute din legume se vor coace in cuptorul de la aragaz, intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( chiftelutele fiind doar stropite cu putin ulei ).

Chiftelutele din legume prajite in ulei, se vor scoate pe un prosop absorbant de bucatarie ( pentru a se elimina din surplusul de ulei ), apoi vor fi servite calde sau reci, impreuna cu  sos de rosii, sau cu  maioneza de post.

POFTA BUNA !!

Sursa foto