Autentificare

Înregistrare

Choux a la creme

Choux a la creme este una dintre cele mai cautate si consumate prajituri atunci cand intram intr-o cofetarie, indiferent de varsta.

Aceasta prajitura este facuta in ultima vreme si acasa in bucatariile noastre, folosind ingrediente naturale, nu prafuri comerciale.

Daca reteta se va respecta intocmai, sigur gogoselele de choux a la creme vor fi reusite…

Ingrediente choux a la creme

1 cana apa ( 200 ml )

1 cana faina

125 g unt

un praf de sare

1 lingurita zahar

5 oua potrivie ( sau 4 oua daca sunt mai mari )

crema de vanilie

300 ml frisca lichida ( batuta ) pentru decor

100 g zahar pudra ( pentru decor )

topping de ciocolata ( pentru decor ) optional

Ingredinte crema de vanilie ( facuta in casa )

  • pentru nr de choux a la creme care vor rezulta, vom  folosi urmatoare cantitati:( este probata in bucatarie )

1 l lapte

2 oua

11 linguri faina

500 g zahar

4 pachetele zahar vanilat

200 g margarina Unirea

un praf de sare

Cum se face crema de vanilie

Intr-o oala punem laptele la incalzit cu 1/2 lingurita coaja lamaie si zaharul vanilat.

Separat intr-un bol punem ouale cu zaharul si praful de sare si faina, mixandu-le pana se va topi zaharul si sa nu ramana cocoloase de faina.

Compozitia se va turna peste laptele caldut, amestecand continuu cu un tel pana se va ingrosa crema ( avand grija sa amestecam tot timpul, chiar uneori mai dam vasul in care facem crema deoparte de pe foc amestecand, pentru a nu se face cocoloase de faina ), apoi o dam deoparte si punem bucatile de margarina ( la temperatura camerei ), amestecand cu telul pana se incorporeaza bine, iar crema va deveni catifelata.

Aceasta se va acoperii cu o folie alimentara ( nu se formeze  pojghita deasupra ), urmand a se raci si folosi.

Cum se fac choux a la creme

Se va pune sa fiarba intr-o cratita apa, untul, sarea si zaharul.

Se cerne faina intr-un castron ( trebuie intotdeauna proaspat cernuta, ca sa nu aiba cocoloase ), apoi cand apa cu untul incepe sa clocoteasca, se trage cratita pe marginea ochiului de aragaz, se toarna faina toata odata, amestecandu-se energic cu un tel, pentru a nu ramane cocoloase, ci sa se formeze o pasta.

Se va pune cratita iar pe foc, amestecand mereu cu o lingura de lemn pana ce aluatul se va desprinde de pe peretii cratitei.

Aluatul se va lasa la racit in cratita ( doar cat sa fie caldut ), apoi se vor adauga ouale puse pe rand ( nu se va pune oul urmator decat dupa cel dinainte s-a amestecat bine cu aluatul ).

Pasta de aluat obtinuta trebuie sa fie potrivit de moale, astfel incat sa curga din lingura, dar sa-si pastreze forma acolo unde cade.

Compozitia de choux a la creme se va pune intr-un posh de panza, umplut pe trei sferturi, apoi se pun in tava de copt de la aragaz ( nu se unge si nu se presara cu faina ) mici turtite de cca 3-4 cm diametru, lasand tot atata distanta intre ele, ca sa aiba loc de crescut ( in lipsa de posh, se pot pune si cu lingurita ).

Se dau la cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 25-30 minute ( fara a se deschide cuptorul atat timp cat gogoselele vor creste, deoarece se lasa ).

Cand aceste vor deveni aurii, bine crescute si uscate, se vor scoate din cuptor si lasa la racit ( se vor desprinde talpa de pe tava cu varful unui cutit ).

Dupa ce s-au racit, se taie deasupra un capacel, se umplu cu crema de vanilie ( daca sunt crescute bine, sunt goale inauntru si va intra crema suficienta ), peste crema se va pune o lingurita de frisca batuta, iar deasupra capacelul taiat.

Choux a la creme vor fi pudrate cu zahar pudra sau cu o glazura de ciocolata.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto