Autentificare

Înregistrare

Ciorba cu varza si carne afumata

O ciorba de varza acra cu ciolan afumat este tot ce poate fi mai potrivit intr-o zi de iarna. Ai nevoie de vitamina C de la varza, acreala este foarte buna pentru digestie si carnea afumata este modalitatea preferata de a consuma proteine. Nici nu este de mirare ca este atat de populara in toata tara.

Ingrediente ciorba cu varza si carne afumata

1 varza potrivita, dulce sau murata ( 1-1,5 kg )

500 g carne porc afumata ( sira spinarii afumata; ciolan afumat sau jambon afumat )

2 morcovi potriviti

1 ardei gras

1 ceapa

2 catei usturoi ( optional )

3 linguri bulion

verdeata ( patrunjel, marar, tarhon ..optional de zona tarii si preferinta si gust )

1 lingurita de cimbru uscat

300 ml lapte batut sau acru ( sau 200 ml smantana de gatit )

2 linguri ulei vegetal

sare, piper

Cum se face ciorba cu varza si carne afumat

Pentru inceput, carnea afumata ( sau ciolanul afumat, costita afumata, jambon afumat ) se va portiona in portii cat pentru o imbucatura. Bucatelele de carne sunt spalate cu apa calda ( schimbata apa de 2-3 ori ) si puse la fiert intr-o oala cu apa clocotita ( capacitate 2,5 l ) folosita pana la sfarsit, pentru cca 30-35 minute ( daca se vor folosi bucati de carne afumata, atunci timpul de fierbere va fi mai scurt, iar daca se va folosi ciolan afumat, timpul va fi mai lung, de cca 35-40 minute )

Pe parcursul fierbierii, se va indeparta spuma si grasimea formata pe marginea oalei cu ajutorul unei spumuitori.

Separat, intr-o tigaie de teflon cu uleiul incins, se vor pune la calit legumele curatate si taiate marunt: ceapa, morcovul, ardeiul gras cca 2-3 minute.

Varza dulce sau acra se va taia in fasii subtiri si va fi pusa peste legume si lasata  la calit doar 1-2 minute.

Dupa ce carnea afumata a fiert, se vor adauga legumele calite in oala, eventual se mai adauga apa calduta ( pentru a fi varza acoperita cu apa ) daca zeama in care a fiert carnea a mai scazut. Nu uitati sa adaugati si bulionul desfacut cu putina zeama din ciorba.

Ciorba de varza cu carne afumata se mai fierbe cca 10-15 minute, dupa care se va trage de pe foc si este adaugat laptele batut sau acru ( sau smantana batuta separat intr-un bol cu putina apa si un polonic din zeama de la ciorba ).

Dupa gust, ciorba de varza se va asezona cu sare, piper, o lingurita de cimbru uscat ( sau patrunjel; tarhon, marar ..dupa gust si dupa zona in care se consuma) si felii subtiri de usturoi.

In unele zone ale tarii, ciorba de varza cu afumatura se poate acri cu bors de putina la final ( lasandu-se sa mai dea intr-un clocot-doua ciorba ) sau cu otet direct in momentul serviri in farfurii.

Optional, pentru persoanele care prefera smantana, pot servi ciorba cu cateva linguri in plus in farfurie.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto