Ciorba de peste

Ciorba de peste

Duminica, 25 martie, in calendarul ortodox este praznuita Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului. Aceasta zi abunda în traditii si superstitii aducatoare de noroc si dragoste.Dupa cum spune si numele sarbatorii, aceasta zi aduce mereu crestinilor o veste minunata. In aceasta zi oamenii nu trebuie sa se certe.Datorita faptului ca in această zi este dezlegare la peste, o superstitie spune ca persoana care mananca in aceasta zi peste se va simti intregul an “precum pestele in apa.” Deci pentru a va simti bine tot anul, mancati duminica Peste. Azi, va vom spune reteta Ciorbei de peste.

Ingrediente ciorba de peste

1 kg pesti mici ( obleti, carasi, biban )

1 crap de 1,5 -2 kg

1 morcov

1 radacina pastarnac

4-5 rosii

1 ardei gras

2 -3 felii de telina

2 cepe potrivite

2 linguri de orez bob rotund

1 legatura leustean

1/2 legatura patrunjel verde

2 linguri de ulei

1/2 l bors de putina sau zeama de la 1 lamaie

sare, piper

Cum se face ciorba de peste

Pestele se va curata de solzi, intestine, indepartate aripile si spalat bine.

Se va portiona in bucati, cat pentru o portie de persoana ( acest lucru se va face la crap, pestii mici se vor lasa intregi, doar curatati ), iar de la baza capului de peste se va indeparta ( scoate ) osul patrat care da  amareala in orice mod ar fi preparat.

Intr-o oala, cu cca 3 l apa si lasata sa dea in clocot, se vor pune legumele la fiert, curatate si taiate marunt ( ceapa, ardeiul gras, radacina de pastarnac, telina, morcovul si rosiile  curatate de pielita si date pe razatoarea mare ), impreuna cu uleiul ( pentru a da un gust mai bun si de a face acele stelute in ciorba, devenind mai aspectoasa ) si 1/2 lingurita de sare ( cca 30 minute ).

Cand legumele vor fi fierte pe jumatate, se va adauga orezul spalat ( pentru a fierbe cel putin 10 minute).

Bucatile de peste pregatite in prealabil, impreuna cu pestii marunti, se vor adauga in oala si  lasat sa  fiarba impreuna cu legumele ( pentru a-si lua arome ) cel putin 15-20 minute.

Aproape de final, ciorba de peste, se va acri cu borsul de putina ( clocotit separat intr-un ibric  ) sau cu zeama de la 1 lamaie. 

Dupa gust, se poate completa cu bors de putina, de cat de acra se va dori ciorba, apoi daca va fi necesar, se poate adauga sare si piper.

Leusteanul si patrunjelul verde proaspat tocat, se va adauga in ciorba la final, lasand sa mai dea intr-un clocot-doua, apoi stinsa flacara de la aragaz.

Ciorba de peste, se poate servi fierbinte sau rece, in boluri individuale cu paine proaspata, decorata cu 1-2 linguri de smantana ( dupa preferinte ) si leustean tocat marunt.

POFTA BUNA !!