Autentificare

Înregistrare

Clatite Brasovene

Clatitele brasovene nu sunt un desert, ci mai degraba pot fi folosite ca o gustare, un aperitiv la mese festive etc..

Se fac dintr-un aluat foarte simplu, optional putem folosi lapte sau apa, iar ouale pot lipsi daca dorim, dar la aceasta reteta vom folosi atat lapte cat si oua pentru a iesi mai gustoase ( mai ales ca le facem pentru familie sau prieteni ).

Umpluturile pentru acest gen de clatite sunt diverse, la alegere si gust.

 

Ingrediente clatite brasovene

Pentru aluat clatite

500 g lapte ( sau apa )

2 oua ( optional… se pot face si fara oua la aceasta reteta )

faina cat cuprinde pentru un aluat de clatite ( cantitatea variaza in functie de consistenta aluatului )

un praf de sare

Pentru umplutura clatite brasovene

250 g ciuperci de la borcan ( se folosesc conservate, deoarece pentru acest gen de umplutura, dorim sa se gateasca mai repede si usor )

2 cutii ton in suc propriu

3 linguri ulei vegetal ( ptr sotat ceapa )

1 ceapa potrivita

2 galbenusuri ou + 1 lingura de smantana

100 g masline verzi rondele

1/2 legatura marar

sare, piper

Pentru decor clatite brasovene

200 g smantana gatit ( este mai subtire )

100 g parmezan ( ptr gratinat clatite la cuptor )

 

Cum se fac clatite brasovene

Ingredientele pentru clatite se vor amesteca intr-un bol cu ajutorul unui mixer, apoi se vor praji intr-o tigaie de teflon unsa cu ulei, mai mare ca diametru ca de obicei ( atunci cand facem clatite pentru desert ), deoarece vrem clatite mai mari pentru a fi umplute si a  fi inchise la capete.

Clatitele astfel obtinute ( in numar de 11-12 buc ), se vor pune pe un platou in asteptare, pana vom pregati umplutura.

In aceasi tigaie de teflon in care am prajit clatitele, vom pregati si umplutura.

Ceapa curatata si taiata marunt, o punem la sotat in uleiul vegetal bine incins ( pentru 1 minut ), apoi adaugam ciupercile conservate taiate bucati mai mari ( pentru a se resimti in umplutura ), amestecand in mod constant ( pana isi vor lua aroma de la ceapa), apoi micsoram focul, adaugam tonul in bucati, galbenusurile amestecate cu 1 lingura de smantana, maslinele verzi rondele, asezonam cu sare, piper, mararul tocat fin.

Umplutura se va lasa pe foc mic, pana ce va scadea din lichid,devenind o compozitie omogena, buna de umplut clatitele.

Se va lua fiecare clatita in parte, se va pune cate o lingura din umplutura in mijloc, apoi se va intinde cu dosul lingurii pe toata suprafata, rulam si infundam capetele.

Astfel se vor umple si urmatoarele clatite.

Aceste clatite se pot praji in ulei ( daca le vom trece prin ou si pesmet), dar pentru persoanele care tin dieta, le vom pune intr-un vas termorezistent la cuptor, acoperite cu smantana ( la 190 grade, pentru 10 minute ), iar la sfarsit se vor presara cu parmezan, pentru a se gratina frumos.

Clatitele brasovene se vor servi fierbinti sau reci, cu sos de rosii sau cu imaginatia si gustul fiecaruia.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto

 

Facebook Comments