Cod in folie de aluminiu cu sos de smantana si menta

Aceasta reteta, chiar daca este un pic mai migaloasa, te ajuta sa obtii un peste foarte bun la gust, chiar daca nu este unul prajit. El se va servi cu o garnitura de cartofi.

Ingrediente cod in folie de aluminiu cu sos de smantana si menta

4 fileuri peste alb ( cod, merluciu, salau )

200 ml smantana  de gatit ( ptr sos )

3-4 catei usturoi (ptr sos )

3 rosii coapte

1/2 lamaie ( zeama, coaja lamaie ) pentru sos

20 ml ulei masline ( 4-5 linguri …ptr uns folia de aluminiu )

cateva frunze de menta ( ptr sos ) optional

sare, piper

Pentru garnitura file cod cu sos de smantana

300 g cartofi

 

Cum se face cod in folie de aluminiu cu sos de smantana si menta

Intr-un bol se va face un sos pentru peste din: smantana, usturoiul pisat, 1 lingurita coaja de lamaie rasa, 3 linguri zeama de lamaie, sare, piper, frunzele de menta tocate marunt, amestecate cu un tel pana  la omogenizarea ingredientelor.

Din folia de aluminiu se vor taia 4 fasii cu dimensiuni de 30/15 cm, iar pe fiecare fasie de folie de aluminiu unsa bine cu ulei de masline se va face un pat din felii de rosii, peste care se vor pune fileurile de peste.

Fiecare fileu de peste se va unge cu sosul obtinut ( intins pe toata suprafata cu o spatula ) 1-2 linguri, apoi folia de aluminiu se va inchide ermetic la capete.

Intr-o tava patrata ( dimensini de 30/30 ), se vor aseza fileurile de peste infasurate in folia de aluminiu.

Tava se va introduce in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 20-25 minute.

Cat timp pestele va sta in cuptor, cartofii vor fi curatati de coaja, spalati, taiati in cuburi mici si pusi la fiert in apa rece si cu un praf de sare ( cca 30 minute, pana devin moi ).

Dupa ce au fiert, cartofii se vor scurge, iar intr-o tigaie de teflon cu 1-2 linguri de ulei de masline se vor pune la calit ( cca 2-3 minute pentru un gust mai bun si aspect apetisant ).

Fileurile de cod gatite se vor servi din folia de aluminiu direct pe o farfurie individuala cu garnitura de cartofi si decorata cu patrunjel proaspat tocat.

POFTA BUNA !!

Sursa foto