Conopida cu jambon la cuptor

Chiar daca are o valoare nutritiva scazuta, fiind consumata de persoane care tin diete sau cure de slabire, conopida este bogata in: potasiu, magneziu,calciu, mangan,fier, cupru, zinc, fluor, VITAMINE: C;K; B1; B2;si B6.

Retete pentru a pune in valoare conopida sunt nenumarate, dar intotdeauna se cauta solutii si retete pentru a nu pierde prea mult timp in bucatarie.

Vom face o conopida la cuptor cu jambon, fiind ideala pentru o cina.

Ingrediente conopida cu jambon la cuptor

1 conopida ( trebuie sa fie alba fara puncte negre )

200 g jambon ( sau piept de pui afumat, sunca presata etc.. )

50 g cascaval ( de consistenta tare )

50 pesmet

Pentru sos bechamel

50 g unt

1 lingura faina alba

250 ml lapte ( sau 300 ml lapte pentru un sos mai moale )

un varf de lingurita nucsoara

sare, piper

Cum se face sosul bechamel

Tehnica si secretul pentru reusita unui sos bechamel:

  • focul sa fie mic ( atunci cand pregatim sosul )
  • folosirea unui tel
  • laptele fierbinte
  • se va amesteca mereu in sos

Se va pune untul la topit intr-o tigaie de teflon, apoi adaugam faina, amestecandu-se mereu cu telul cca 1 minut, apoi se  adauga laptele fierbinte putin cate putin, fara a inceta sa amestecul cu telul, pana se va forma un sos ca o crema ( fara cocoloase ).

La final asezonam cu sare, piper si nucsoara ( care va da savoare sosului bechamel ), lasand sa mai fiarba sosul pentru 1-2 minute.

Cum se face conopida cu jambon la cuptor

Conopida se va desface mai intai in buchetele, apoi se vor lasa in apa rece cu sare pentru 30 minute ( sa se elimine eventuali gandacei existenti printre buchetele).

Apoi buchetelele de conopida se vor pune la fiert in apa clocotita cu sare pentru 20 minute, se lasa la scurs si racit intr-o strecuratoare.

Intre timp se va pregati un vas Jena rotund ( cu diametrul de cca 24 cm ) uns bine cu unt ( 50g ).

Conopida racita si scursa se va pune in vas, apoi jambonul taiat bucati, sosul bechamel caldut pe toata suprafata, urmand cascavalul ras pe razatoarea mare si pesmetul in ploaie.

Se da vasul in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru cca 20-25 minute ( pana se face deasupra o scoarta maronie ).

Conopida cu jambon la cuptor se va servi fierbinte din cuptor sau calduta.

TRUCURI SI IDEI

Sosul bechamel poate fi inlocuit cu o smantana de gatit batuta impreuna cu  cascaval ras si cu 2-3 oua, apoi turnata peste conopida cu jambon.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto