Autentificare

Înregistrare

Cozonac rapid, fara framantare

Cozonac

Daca v-ati saturat sa framantati cozonacul si sa munciti asa de mult la el solutia nu este sa nu il mai faceti. Noi am gasit o reteta care sa va ajute sa munciti mai putin si sa aveti pe masa acelasi cozonac gustos.Ce este mai frumos de sarbatori decat sa simtim in casa mirosul de cozonaci?

Ingrediente

750 gr de faina pentru cozonac

50 gr  drojdie proaspata

150 gr zahar

4 oua

un pahar de lapte caldut – 250 ml

300 gr unt (150 gr pentru aluat si 150 gr pentru crema)

mirodenii: rom, vanilie, etc

 

Crema

250 gr nuca macinata

250 gr de zahar tos

150 gr unt, lasat la temperatura camerei

Cum il preparam?

Pregatim cumptorul la 180 de grade si il lasam sa se incalzeasca.

Facem prima oara maiau. Punem intr-un vas mic  toata drojdia, o lingura de zahar, o lingura – doua de faina, si o lingura de lapte caldut (NU CALD), pe care le amestecam pana se face ca o crema.Se lasa la o parte.

Intr-un alt vas, punem faina iar in mijlocul acesteia adaugam: laptele caldut (NU CALD) in care s-a dizolvat 150 gr zahar, cele patru galbenusuri batute cu putina sare si maiaua( care trebuie sa inceapa sa creasca daca drojdia este buna). Totul se amesteca bine cu faina. Apoi  peste acest aluat sa adauga untul topit si caldut,  putin cate  putin pana se incorporeaza totul foarte bine. Se lasa deoparte in vasul acoperit cu un prosop.

Crema

Se bat cele patru albusuri cu 250 gr de zahar peste care se pune nuca macinata, 3 linguri de cacao si o lingura de scortisoara.

Se imparte aluatul in doua si se fac doi cozonaci.

Se ia o bucata de aluat si se intinde si se pune crema. Dupa ce am pus crema stropim cu un pic de unt caldut. Se ruleaza si se pun in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se lasa la crescut in tava pana ajunge la nivelul superio al tavii fara ca sa o depasesca. Se unge deasupra cu galbenus, se presara un pic de zahar si se baga la cuptorul in prealabil incalzit la 180 de greade.

Se coace aproximativ 45 de minute la temperatura de 180 de grade. Nu deschideti usa cuptorului in primele 30 de minute, pentru a nu da inapoi cozonacul.

Pofta buna!!