Autentificare

Înregistrare

Crema de fasole alba boabe

Este o reteta traditionala, cunoscuta sub mai multe denumiri in functie de zonele in care este gatita ( fasole frecata, facaluita, crema etc.. ).

Se foloseste foarte mult in zilele de post, fiind o mancare ieftina, atat pentru cei cu un buget mare cat si pentru cei cu un buget minim.

Ingrediente crema de fasole alba boabe

500 g fasole alba boabe

1-2 cepe potrivite

1 capatina usturoi mica

4-5 linguri ulei vegetal

1 lingura cu paprika ( pentru decor )

sare. piper

Cum se face crema de fasole alba boabe

Optional: pentru persoane care au in gospodarie oala sub presiune, pot fierbe fasolea boabe in aceasta, scutind foarte mult timpul de a o gati ( la o oala sub presiune, fasoale boabe poate fi fiarta in cca 20-25 minute, deci se merita efortul si investitia pentru aceasta oala sub presiune ).

Aceasta reteta va fi gatita la o oala obisnuita ( in lipsa unei oale sub presiune ).

Fasolea boabe alba va fi pusa la inmuiat de cu seara, spalata in prealabil sub jet de apa rece si indepartate impuritatile ( pietricele sau pamant ).

Atentie: daca fasolea boabe este noua nu trebuie tinuta in apa mai inainte, ci pusa la foc imediat.

Intr-o oala inalta ( capacitate de 3 l ), vom pune fasolea boabe la fiert in apa fierbinte ( 2-2,5 l ) cu un praf de sare, bicarbonatul de sodiu ( optional ) si ceapa curatata si pusa intreaga.

Dupa un clocot-doua ( cca 10-15 minute ), prima apa se va scurge, apoi este adaugata alta apa fierbinte  in oala, continuandu-se fierberea ( cca 1 ora, iar ceapa este pastrata si folosita mai tarziu ).

Cand fasolea boabe a fiert, se va pune la scurs intr-o strecuratoare (o parte din zeama se va pastra .. 1 cana, iar restul se poate indeparta ).

Fasolea boabe urmeaza a fi pusa in blender la mixat ( cca 3-4 minute ) impreuna cu ceapa fiarta, uleiul vegetal si cateii de usturoi curatati de coaja, pana se va obtine o crema ( daca aceasta va fi prea groasa, se poate subtia cu zeama pastrata ).

Crema de fasole boabe se va transfera intr-un vas, asezonandu-se cu sare si piper dupa gust ( amestecata  usor cu o spatula ).

Se poate lasa crema de fasole in vasul initial sau poate fi pusa in boluri mici si decorate cu un praf de paprika, acoperite cu folie alimentara si date la rece, fiind consumata la momentul potrivit.

Peste crema de fasole boabe ( optional) se poate pune putina ceapa sotata in ulei ( ca la bunica acasa ), servindu-se cu mamaliga calda si muraturi ( gogonele murate si pepenasi murati ).

Trucuri si idei

Crema de fasole boabe, se poate servi la micul dejun cu paine prajita daca se va renunta la usturoi, fiind doar batuta cu ulei si asezonata cu sare si piper.

POFTA BUNA !!

Sursa foto

Facebook Comments