Crema de linte rosie este diferita fata de supa, fiind mai groasa ( mai vascoasa ), dar dupa preferinte se poate subtia ( devenind ca o supa ).
Este o delicatese pentru cei mici ( peste 6 luni), in ideea de a a-i obisnui cu gusturile ( legume, fructe etc.. de care micutii “fug” ).
Indicata si pentru persoanele la dieta sau regim alimentar… fiind o sursa buna de vitamine.
Ingrediente crema de linte rosie( 2-3 persoane )
( Cantitatea de ingrediente se poate mari in functie de persoanele invitate la masa )
250 g linte rosie
1 morcov
1 cartof
1 felie telina
1 ceapa potrivita
2-3 linguri ulei ( ptr sotat legume )
1/2 lingurita chimen ( dupa gust ) optional
3 lingura seminte de dovleac
1 lingura seminte de susan
100 g smanana 22% grasime (optional)
crutoane de paine prajita ( pentru servit )
1/2 legatura patrunjel verde
1 l apa
sare, piper
Cum se face crema de linte rosie
Lintea rosie se va pune intr-o strecuratoare si se va spala sub un jet de apa rece.
Legumele ( morcovul, ceapa, cartoful, telina ) se vor spala si curata cu un dispozitiv special pentru legume.
Pentru crema de linte, legumele se vor taia in bucati mari ( deoarece vor fi date prin blender ).
Intr-o oala inalta ( cu capacitate de 1,5 l, folosita pana la sfarsit ) se va pune uleiul la incins, apoi legumele la calit (sotat….morcovul, ceapa telina cca 10 minute ) amestecandu-se in continuu cu o spatula ( pentru a se evita arderea lor ).
Dupa ce s-au calit, se va adauga apa (1 l ) calduta si se vor pune la fiert impreuna cu cartoful taiat in bucati mari si lintea rosie ( care va fierbe foarte repede ) pentru 15-20 minute.
Cand legumele si lintea vor fi fierte bine, se vor scurge de apa in care au fiert ( dar nu se va arunca, deoarece se mai poate folosi pentru a subtia crema ).
In blender se vor pune legumele fierte la mixat cca 3-4 minute, pana la obtinerea unei creme omogene ( daca va fi prea groasa, se poate subtia cu zeama in care au fiert legumele ).
Crema de linte rosie se va asezona dupa gust cu: chimen pudra ( va da o aroma deosebita ), sare, piper si 50 g smantana, apoi se mai mixeaza 20 secunde.
Semintele de dovleac se vor cali intr-o tigaie de teflon ( optional ), sau se vor lasa sub forma cruda ( starea lor naturala).
Crema de linte se va servi in boluri individuale cu crutoane de paine prajita, decorate cu seminte de dovleac tocate la cutit, seminte de susan si patrujel proaspat tocat fin.
Pentru un aspect apetisant si gust, se poate adauga in bol 1 lingura de smantana si cateva rondele de ceapa sotata.
POFTA BUNA !!!