Autentificare

Înregistrare

De primavara…Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ca orice fel de mancare, ciorba de loboda este difera in ceea ce priveste modul de a fi gatita, de la o regiune la alta.
Este considerata o mancare sanatoasa, plina de vitamine de la legumele folosite, exact ce ne lipseste cand se face trecerea de la iarna-primavara, cand organismul pierde din energie.

 

Ingrediente ciorba de loboda

2 legaturi de loboda ( galbena, rosie  sau combinata)

1 salata verde

1 ceapa veche

2 legaturi ceapa verde

1 morcov potrivit

1 ardei gras

3 rosii coapte ( sau o cutie rosii maruntite in suc propriu )

2-3 felii de radacina telina

o mana de urzici

3 linguri de orez ( sau taietei de casa )

1oo ml smantana+ 1 ou optional ( pentru dres )

1 lamaie -zeama ( pentru acrit ciorba ) optional

300 ml lapte batut ( ptr acrit ciorba ) sau 500 ml bors de putina

2 linguri ulei vegetal de floarea soarelui

sare

Cum se face o ciorba de loboda

Intr-o oala de 3 l, se va pune uleiul la incalzit, adaugandu-se morcovul curatat si dat pe razatoarea mare ( va da o culoare galbuie ciorbei ) la calit, amestecandu-se energic ( pentru putin timp -2 secunde ).

Peste morcov, se vor adauga restul de ingrediente curatate, spalate si taiate marunt ( ardeiul gras, telina, salata verde, loboda curatata de nervuri), la calit cca 2-3 secunde, peste care se vor adauga 2, 5 l apa.

Oala se va acoperi cu un capac si lasa sa fiarba maxim 30 minute.

La jumatatea timpului de fierbere, se vor adauga  rosiile curatate de pielita si tocate marunt, urzile, apoi orezul spalat, continuandu-se fierberea.

Cand a fiert si orezul, ciorba de loboda se va drege cu smantana si ou batut, se va  acri cu lapte batut ( sau zeama de lamaie… variante la alegere: dupa gust, zona de locuit etc.. ).

Dupa doua-trei clocote, ciorba de loboda va fi gata, adaugandu-se si verdeata ( leusteanul si patrunjelul verde proaspat tocat ).

Oala  va fi data la o parte, lasand ciorba sa-si traga ” sufletul „, apoi servita in boluri individuale cu crutoane de paine prajita, decorata pentru aspect cu putin patrunjel verde tocat fin.

POFTA BUNA!!