Autentificare

Înregistrare

Dovlecei galbeni la cuptor

Sezonul dovleceilor este oricand, iar acum in plin sezon de vara tarabele de pe piata sunt pline cu aceasta leguma proaspata: lunguieti, rotunzi,verzi, galbeni, folosindu-ne de imaginatie pentru a-i gati.

Dovlecelul galben, la fel ca si ruda sa italiana-Zucchini, are proprieteti multiple, fiind folosit aproape la orice mancare(ciorbe, supe, chiftelute, pane etc … ).

Vom face o reteta folosind dovlecei galbeni, iar pentru a fi si mai gustosi vom folosi branza Tofu ( o branza din lapte de soia ), un aliment vegetarian, tot mai consumat in perioada postului.

 

Ingrediente dovlecei galbeni la cuptor

4 dovlecei galbeni ( de marime potrivita )

500 g rosii coapte

300 g branza Tofu

100 g faina alba ( tavalit dovleceii )

100 ml ulei vegetal ( prajit dovlecei)

200 g smantana ( optional…. pentru persoanele care nu tin post )

100 g margarina vegetala sau unt ( pentru uns tava si pusa alternativ in vas alaturi de legume )

50 g pesmet ( tapetat vasul ptr cuptor )

piper

1/2 legatura patrunjel proaspat

( se renunta la sare, deoarece branza Tofu este deja sarata)

Cum se fac dovlecei galbeni la cuptor

Dovleceii galbeni alesi proaspeti de pe tarabe, ii vom spala, ( nu se vor curata de coaja, deoarece acolo se gasesc vitaminele si sunt deasemenea proaspeti cu o coaja subtire si frageda), taia felii rotunde, date prin faina alba si pusi la prajit intr-o tigaie de teflon ( atat cat devin putin galbui ), intorcandu-i pe o parte pe alta imediat dupa 3-4 secunde ( deoarece se gatesc foarte repede).

Dovleceii galbeni prajiti se scot pe o hartie absorbanta ( pentru a se elimina surplusul de ulei ), apoi intr-un vas Jena rotund sau dreptunghiular, uns cu margarina vegetala ( unt) si tapetat cu pesmet, asezam randuri alternand felii de dovlecel, rosii taiate felii, cubulete de branza Tofu, asezonand fiecare rand cu piper.

Ultimul strat sa fie cu felii de rosii si cu branza Tofu pe toata suprafata vasului, introducand vasul in cuptorul preincalzit la 175 grade, pentru 20 minute.

Cand preparatul este gata, vasul se scoate din cuptor si se orneaza cu patrunjel proaspat tocat, servindu-se cald sau rece, decorat cu 1-2 linguri de smantana ( optional).

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto