Autentificare

Înregistrare

Drob de miel pentru Paste

Drob de miel

Drobul de miel este un preparat culinar traditional romanesc, fiind una dintre mancarurile din miel specifice sarbatorilor pascale.

Ingrediente drob de miel (pentru 1 tava de cozonac potrivita)

maruntaie de miel: inima; ficat, splina; rinichi; ficat;plamani

300 g carne miel macra

1 prapur

5 oua

2 cepe potrivite

3 legaturi ceapa verde

1 legatura usturoi verde

1 legatura marar

5 linguri ulei vegetal ( sau untura ..optional )

1 ceasca de orez ( va inlocui painea inmuiata si va lega mai bine compozitia de drob )

100 g smantna de gatit+ 1 ou ( pentru uns suprafata drobului )

sare, piper

Cum se face un drob de miel

Intr-o oala cu cca 2 l apa si sare (1 lingurita), se vor pune la fiert carnea macra de miel, maruntaiele de miel, spalate bine in mai multe ape reci cu otet, pentru cca 30 minute (avand grija a se indeparta spuma formata pe marginea oalei, cu o spumuitoare).

Ceapa se va curata, taia marunt si cali in 2 linguri de ulei ( cat va deveni translucida).

Orezul spalat, se va pune la fiert in 250 ml apa cu un praf de sare ( pana cand bobul va creste si lichidul sa se  absorba in totalitate).

Dupa timpul alocat fierberii, maruntaiele de miel se vor scoate intr-un vas, pentru a se raci, urmad a fi date prin masina de tocat, impreuna cu ceapa verde si usturoiul verde.

Compozitia obtinuta se va transfera intr-un bol mai incapator, peste care se vor adauga ouale intregi, orezul fiert, mararul tocat marunt, 1 ceasca din zeama in care au fiert maruntaiele, sare si piper dupa gust, amestecandu-se totul cu o spatula, pana se va obtine o compozitie omogena.

Prapurul de miel, se va  spala bine in apa calduta cu 2 linguri de otet, apoi scurs si pus intr-o tava de cozonac potrivita ca marime si unsa cu ulei, astfel incat sa ramana mult si pe margini ( pentru a putea fi intors si sa cuprinda toata umplutura din tava).

Umplutura, va urma fi pusa  peste prapur, nivelandu-se cu o lingura (pentru ca stratul sa fie de aceeasi grosime), apoi intorcandu-se marginile  deasupra.

Smantana batuta cu oul, intr-un bol mic cu ajutorul unui tel, se va intinde peste prapur.

Tava se va da in cuptorul preincalzit la foc domol, la 180 grade, pentru cca 40-45 minute (cat se va rumeni deasupra).

Drobul de miel, se va servi dupa racire completa, taiat in felii pe un platou, ca o gustare intre mesele principale sau la mic dejun in ziua de Paste.

TRUCURI SI IDEI

Drobul de miel, pentru a fi mai apetisant si aspectos, se poate pune intre umplutura la mijloc, oua fierte intregi ( iar feliile taiate vor avea la mijloc din oul taiat).

POFTA BUNA !!