Autentificare

Înregistrare

Dulceata afine

Afinele sunt minunate, un pic acrisoare si cu o culoare incredibila. Nu este de mirare ca dorim sa le avem si sub forma de dulceata. Vom incerca sa pastram boabele cat mai intregi, sa nu le lasam sa se zdrobeasca.

Ingrediente pentru dulceata de afine

1kg afine,
1 kg zahar,
1 lamaie ( zeama pentru a se pastra culoarea frumoasa a fructelor cat si coaja ptr aroma )
2 plicuri zahar vanilat ( pentru aroma)

Cum se face dulceata de afine

Se spala afinele (intr-o strecuratoare) sub jet de apa. Indepartam fructele zdrobite atunci cand le vedem.

Intr-un castron incapator si cu pereti inalti punem  in straturi fructele si zaharul, apoi este dat in frigider la rece de cu seara ( pentru a se topi zaharul si a se forma un sirop, pentru a evita sa folosim apa, fructele lasand lichid). 

A doua zi se vor pune intr-o strecuratoare pentru a se scurge din sirop ( atat cat se va lasa, nu trebuie sa apasam fructele ), transferand siropul intr-o cratita de inox ( pe care o folosim numai pentru dulceturi ), lasand a se lega bine ( atat cat face margelute), adaugam apoi  fructele sa fiarba in sirop, cca 20 minute la foc potrivit ( daca le lasam mai mult afinele nu mai raman intregi, asa cum ne-am propus).

Aproape de final se adauga zeama de lamaie in care am dizolvat zaharul vanilat ( pentru culoare si aroma ), cat si cuburi mici de lamaie ( optional, dupa gustul fiecaruia ).

Se pune dulceata de afine in borcane sterile ( spalate, uscate si incalzite). La aceasta cantitate ai nevoie de 4 borcane de 400ml.

Astfel dulceata pusa in borcane, se vor capsa sau infileta cu capace pentru borcane cu filet, eticheta cu denumire si an, depozitate apoi la rece in camara.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto

Facebook Comments