Dulceata de caise coapte

Dulceata de caise

Cum se face dulceata de caise coapte

Caisele se vor curata de coaja, iar acest lucru va fi mult mai usor daca se vor opari cateva minute in apa clocotita ( pana ce pielita se va increti, dand semne ca se poate desprinde de pe fruct ).

Cat timp caisele se vor curata de coaja, intr-o cratita emailata folosita pentru dulceturi, se va pune apa cu zaharul la topit si legat siropul.

Cand caisele au fost curatate de coaja si indepartat samburele, se vor pune in apa rece cu zeama de lamaie ( in acest caz se va evita folosirea de apa de var, asa cum se stia metoda bunicilor ), apoi scurse bine si adaugate in sirop.

Se vor lasa sa dea in 2-3 clocote, se va da cratita de pe foc pentru cca 15 minute ( ca sa lase caisele din apa ), apoi pusa cratita din nou la fiert, pana se va lega cat trebuie ( testul cu picatura de dulceata pe farfuria rece, cand va ramane ca un bob intreg si nu se va imprastia, atunci dulceata va fi gata ).

La ultimele clocote, se va adauga zeama de lamaie si samburi de caise, curatati de pielita, dar intregi.

Din timp, borcanele se vor steriliza ( spalate bine cu apa fierbinte ), lasate langa o sursa calda ( la soare pe un prosop curat, sau langa ochiul aragazului cand dulceata fierbe ), apoi pusa dulceata fierbinte, capsate borcanele ermetic si puse la pat cald intr-o patura cateva zile ( 2-3 zile).

Dupa o racire completa a borcanelor, acestea se vor pune in camara pe raft la loc racoros si uscat.

POFTA BUNA !!