Autentificare

Înregistrare

Dulceata de capsuni

In curand va incepe sezonul dulceturilor din fructele noastre traditionale romanesti.

Vom face o dulceata de capsune care va fi foarte simpla, desi metode sunt nenumarate de a face aceasta dulceata de capsuni.

Gospodinele incepatoare sunt invitate sa citeasca aceste sfaturi ultile despre prepararea dulceturilor:

Sfaturi pentru o dulceata reusita

Ingrediente dulceata de capsuni ( ptr 4-5 borcane de 375 g )

1 kg capsuni potrivite ca marime ( pot fi si micute, cele mari se pot taia in sferturi )

1 kg zahar

1 lamaie

1 ceasca de alcool alb de 90 de grade ( pentru a inmuia fructele ) optional

Cum se face dulceata de capsuni

Curatam fiecare fruct de codita verde, apoi le spalam bine si le punem la scurs intr-o strecuratoare.

Dupa ce s-au scurs de apa, luam fiecare capsuna si o inmuiem in cescuta cu alcool alb ( va ajuta la intarirea fructului astfel incat sa ramana intreaga in momentul fierberii ).

Intr-o cratita smaltuita cu fundul dublu ( cu o capacitte de 3-4 l, deoarece in timpul fierberii se va forma sirop si spuma ), vom pune un strat de zahar, unul de fructe, apoi turnam deasupra putina zeama de lamaie sau presaram putin praf de sare de lamaie.

Vom repeta „operatia” terminand cu un strat de zahar, apoi lasam asa fructele de capsune de seara pana dimineata ca sa-si lase zeama ( sirop ).

A doua zi punem cratita la fiert ( intai la foc domol ), pana se topeste zaharul si apoi la foc iute, avand grija sa luam  spuma care se aduna pe marginea cratitei, cu ajutorul unei palete de plastic sau linguri de lemn.

Dulceata de capsuni va fi gata in momentul cand punem cateva picaturi  de sirop pe o farfurie rece scoasa din congelator, acestea inchegandu-se imediat ( sau nu se vor imprastia pe suprafata farfuriei ).

Aceasta se va pune imediat in borcanele incalzite in cuptor, inchise ermetic si puse la pat cald ( invelite intr-o patura groasa ), sau o alta varianta este acea de a acoperi cratita cu un prosop umed, bine stors, lasand dulceata sa se raceasca, apoi pusa in borcane curate si inchise ermetic.

Pentru un aspect frumos a borcanelor cu dulceata si a stii ce exista in fiecare borcan, se va lipi cate o eticheta cu numale dulcetii, gemului etc.

Acesta dulceata de capsuni, poate fi folosita la clatite, tartine cu unt si chiar la rulade umplute.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto

Facebook Comments