Dulceata de cirese albe

Dulceata de cirese albe

Cum se face dulceata de cirese albe

Cirsele albe trebuiesc intrebuintate imediat ce sunt  proaspete culese din copac, sau cumparate de pe tarabele din piata, deoarece sunt fructe care se oxideaza imediat.

Ciresele albe se vor spala sub jet de apa rece, scos samburele cu grija cu ajutorul unui dispozitiv special ( in  lipsa se pot scoate cu mana, avand grija sa nu sfaramam fructul ).

Intr-o cratita emailata special folosita numai pentru dulceturi ( capacitate in functie de cantitatile folosite de fructe ), se va pune un rand de cirese albe curatate de samburi, un rand de zahar tos, pana cand se vor termina fructele si zaharul.

Cratita se va pune la foc mic pentru inceput, pana se va topi zaharul bine, cca 10-15 minute, miscandu-se  continuu, pentru a nu se prinde de fund.

Focul se va iuti pe parcurs,  amestecandu-se cu o lingura de lemn, avand grija a fi indeprtata din cand in cand si spuma adunata pe marginile cratitei.

Cand siropul incepe a se lega, cratita se va da la o parte cca 10 minute, timp in care se va adauga zeama de lamaie si bucatele mici din coaja lamaie ( pentru aroma..optional) si culoare frumoasa,  urmand a se  pune cratita iarasi la fiert pana ce siropul va fi bine legat ( se va face testul de verificare bine cunoscut pe o farfuriuta rece ).

Dupa fierbere, cratita se va da la o parte si acoperita cu un prosop umed, lasata dulceata la racit, dupa care se va pune in borcane bine sterilizate, capsate si duse pe raft in camara la loc uscat si racoros.

Trucuri si idei

Aceasta dulceata de cirese albe, ca si cea de visine, de cirese amare, se mai poate face punand fructele sa fiarba in sirop de zahar si anume: se va pune la fiert intr-o cratita 1 kg de zahar cu 3 pahare de apa., lasandu-se la fiert pana ce zaharul se va topi si siropul lega pe jumatate.

Fructele se vor adauga in sirop si lasa sa mai fiarba impreuna cca 30 minute, ca sa-si lase fructele toata zeama, apoi se va proceda la fel ca si la dulceata de mai sus ( adica se va pune rece la borcane, apoi capsate ).

POFTA BUNA !!