Autentificare

Înregistrare

Dulceata de gutui

Dulceata de gutui

Cum se face dulceata de gutui

Gutuile contin o mare cantitate de pectina, de aceea se pun in cantitate mica ( astfel gelifica siropul ).

Se aleg gutui bine coapte, galbene ( autohtone ), se sterg cu o carpa sau un prosop absorbant de bucatarie de puful de pe ele, se  vor curata de coaja si taia julien/cubulete/rase, numai pana la partea tare si pietroasa care formeaza casa semintelor.

ATENTIE : gutuile nu se vor tine in apa, ci se vor lucra repede cu ele, oxideaza foarte repede, dar puse in siropul de zahar fierbinte isi vor capata culoarea.

Intre timp, intr-o cratita emaila folosita numai pentru dulceata, se va face siropul din: apa, zahar si zeama de lamaie, pana cand se va topi zaharul, adaugandu-se gutuile care trebuiesc sa fiarba mai mult pana se vor inmuia ( este un fruct mai tare).

Dulceata de gutui se va lasa pana se va lega, ca  oricare alta dulceata.

Cand gutuile vor avea aspect lucios si se vor ridica la suprafata, cratita se va da la o parte de pe foc, astfel gutuile se vor inchide la culoare ( va capata un aspect maroniu ).

Dulceata de gutui se va pune fierbinte in borcane sterilizate in prealabil, inchise ermetic cu capace si puse la pat cald in paturi ( pana se vor raci complet …3-4 zile ).

Dupa racire completa, borcanele se vor eticheta (  denumire si an ), apoi puse pe raft in camara.

POFTA BUNA !!