Escalop de vitel in sos de vin

Escalop de vitel in sos de vin este un preparat cu carne fina si arome subtile, servit de obicei in restaurante “elegante” si cu renume culinare.

Dar aceasta reteta se poate pregati si acasa, servita intr-un ambient confortabil in familie.

Se face destul de usor, ingredientele se gasesc peste tot… supermarket, piete, macelarii.

Ca ierburi aromatice la aceasta reteta  am folosit TARHONUL, care este putin folosit in bucatariile noastre, dar cu o aroma  deosebita ( inlocuieste foarte bine frunza de dafin, rozmarinul, busuiocul etc.. )

TARHONUL este o planta de cultura, nu creste spontan,.. contine uleiuri volatile, saruri minerale, vitamine din grupul B, vitamina C, folosit deasemenea sub forma de infuzie, decoct.

In gastronomie tarhonul este folosit pentru aromatizarea preparatlor culinare.

Ingrediente escalop de vitel in sos de vin ( ptr 6 persoane )

6 vrabioare de vitel ( sau…. pulpa, cotlet, antricot )

200 ml vin rosu ( sa fie un vin de calitate… MADERA, PORTO,un SHERRY etc.. sau ce avem la indemana )

50 g unt + 1 lingura ulei masline ( ptr sos )

1 ceapa medie

1-2 catei usturoi ( doar ptr o aroma subtila )

200 ml smantana de gatit ( se poate inlocui cu pasta tomate sau cu cateva rosii cherry )

1 lamaie ( numai zeama )

sare, piper

ierburi aromatice ( as recomanda tarhon la aceasta reteta, care este deosebit de aromat si merge bine la carnea de vita )

4-5 boabe capere de la conserva

Cum vom face escalop de vitel in sos de vin

Vom pregati carnea de vitel,… o batem putin cu un ciocan de snitele si asezonam cu sare, piper si cu tarhonul tocat marunt.

Punem carnea de vitel intr-un vas pentru a-si lua aroma de la condimente ( cca 30 minute).

Intr-o tigaie de teflon cu peretii inalti punem untul si uleiul pentru a se incalzi.

Punem apoi bucatile de carne de vitel ( pe rand daca nu vor intra toate odata in tigaie ) si le rumenim ( pana isi vor schimba culoarea ) pe fiecare parte ( cca 2 minute ).

Dupa acest proces de gatire, le scoatem  pe un platou ocupandu-ne de restul ingredientelor ( de formarea sosului ).

Ceapa pe care am taiat-o julien impreuna cu usturoiul o adaugam in tigaie amestecand continuu cu o spatula ( pana se va carameliza putin si inmuia ), dupa care punem vinul rosu lasand sa dea in cateva clocote.

Dam tigaia de teflon la o parte si adaugam smanana de gatit in suvoaie, amestecand energic cu un tel ( pentru a nu se taia ), apoi punem tigaia inapoi pe foc moale pentru cateva clocote.

Caperele le adaugam in timpul fierberii, asezonand daca va mai fi nevoie cu sare si piper.

Zeama de lamaie va fi adaugata in sos atat cat va fi necesar ( dupa gust ).

Dupa ce am obtinut acest minunat sos, punem carnea de vitel inapoi in tigaie pentru inca cateva clocote ( carnea de vitel nu trebuie tinuta mult la gatit deoarece se intareste ) pentru a se combina bine in arome.

Transferam totul intr-un vas termorezistent si dam escalopul de vitel in sos de vin in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 20 minute ( se mai poate adauga vin daca sosul este prea scazut ).

Escalopul de vitel in sos de vin se poate servi cald in farfurii adanci sau pe platou, alaturi de garnitura pe care o preferam ( cartofi natur sau copti in cuptor, legume sotate  ( broccoli, sparanghel etc.. ), orez simplu ).

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto