Fasole batuta

Fasolea batuta sau frecata, este o reteta extrem de simpla, traditionala.

Desi este o mancare ieftina, este apreciata aproape de toti, fie bogati sau saraci in egala masura.

Se poate servi ca o mancare in sine sau ca un aperitiv si este des pregatita  in post.

Ingrediente pentru fasolea batuta

500 g fasole alba cu bobul lat si mare

1 ceapa mijlocie ( care se va fierbe odata cu fasolea )

2 cepe mari ( pe care le vom folosi pentru sosul de deasupra fasolei )

1 morcov mic

1 capatina de usturoi ( mai mica sau mai mare, dupa cum dorim sa predomine gustul de usturoi )

50 ml ulei de masline ( pentru batut fasolea )

100 ml ulei masline ( pentru sotat ceapa de deasupra fasolei batute )

1 lingurita boia dulce( pentru ornat fasolea batuta, atunci cand nu preferam sosul de ceapa )

cateva fire de patrunjel proaspat ( pentru decor )

sare, piper

Cum vom pregati fasolea pentru batut

Mai intai vom pune fasolea de cu seara la inmuiat intr-un castron dupa ce va fi aleasa de impuritati si spalata.

Apoi a doua zi o punem la  fiert intr-o oala cu pereti inalti.

O lasam sa dea un clocot, apoi  schimbam apa, lasand sa fiarba in continuare cam 45 de minute.

Dupa ce bobul de fasole a inceput sa devina putin mai moale, vom adauga ceapa intreaga curatata si spalata si morcovul intreg curatat si spalat pentru a da un gust mai bun fasolei la fiert.

Legumele, dupa ce au fiert, le vom  scoate, sau daca dorim si ne place gustul lor le vom lasa in fasole.

Intr-un blender punem  fasolea scursa de zeama in care a fiert, adaugand legumele fierte ( ceapa si morcovul ), uleiul, usturoiul pisat, sarea si piperul.

Se va amesteca totul pana va deveni o pasta omogena.

Daca pasta de fasole va fi prea tare, atunci mai putem adauga putina zeama in care a fiert.

Cum facem sosul de ceapa pentru fasolea batuta

Punem ulei intr-o cratita cu fund dublu la incins.

Apoi ceapa curatata, spalata si taiata marunt o vom pune la calit pana va deveni translucida.

Se va pune si pasta de bulion, amestecand  continuu, pana se va lega putin sosul de ceapa.

Asamblare fasole batuta

Intr-un vas de sticla sau mai multe boluri, vom pune fasolea batuta si deasupra sosul de ceapa.

Le vom orna cu putin patrunjel proaspat tocat.

Se poate pastra la rece in frigider nu mai mult de 3 zile, acoperita cu o folie de aluminiu.

Acest gen de mancare se poate consuma pe paine prajita sau cu mamaliguta fierbinte.

Merge alaturi de fasolea batuta si ceva acritura ca : gogonele murate, varza murata, pepenasi murati etc…

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto