File de peste dorada la cuptor

Oricat de multe retete cu peste intalnim, parca niciodata nu ne saturam sa-l savuram in toate modurile de gatire intalnit, atat in restaurante, la mese festive sau la intalniri cu prietenii.

Vom face un peste, care desi este putin mai costisitor, este foarte gustos si se merita cumparat macar o data pe luna si pregatit dupa dorinte.

La aceasta reteta, s-a folosit file de dorada, dar se poate cumpara pestele intreg si pregati la fel ca celelalte tipuri de peste oceanic fara oase ( spalat, curatat de solzi, crestat si dat cu sare, lasat sa se scurga si apoi folosit ).

Ingrediente file de peste dorada la cuptor

4 buc file de peste dorada ( sau 4 pastravi, macrou… dupa posibilitati )

1 lamaie

4-5 linguri ulei de masline

sare,piper

oregano, busuioc, cimbru

Cum se face file de peste dorada la cuptor

Presaram fileurile de dorada cu sare,  le lasam sa se scurga putin, apoi il condimentam cu condimente de peste sau pur si simplu cu piper, stropit cu zeama de lamaie si uns cu ulei de masline.

Preincalzim cuptorul inainte cu 3o minute la 190 grade, apoi “imbracam” gratarul de la cuptor cu folie de aluminiu unsa bine cu ulei si asezam fileurile de peste.

In tava de sub gratar punem 2 cani cu apa, oregano uscat, busuioc uscat si cimbru uscat ( cate 1 lingurita din fiecare ), lasand  pana ce apa se evapora, pestele fiind patruns de aroma condimentelor  si se rumeneste frumos.

Acest peste dorada, se va servi ca atare, cu lamaie sau alaturi de o saramura preparata din:1 capatina de usturoi curatata, pisata si frecata cu ulei pana ce devine o pasta cu un volum crescut ( datorita uleiului cu care frecam usturoiul ), amestecata cu 2 rosii coapte, decojite si date pe razatoare si 2-3 ardei grasi rosii copti pe gratar, curatati si taiati fasii.

Cu aceasta saramura, fileurile de peste dorada, merge bine cu o mamaliguta fierbinte.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto